Carl Bildt
0

"Na zapadnom Balkanu samo BiH zaostaje"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Carl Bildt, ministar inostranih poslova Švedske, koja predsjedava EU, rekao je da je BiH jedina od svih zemalja zapadnog Balkana zaostaje na putu ka EU.

Tokom boravka u Washingtonu na samitu evropskog bloka sa SAD Bildt je istakao da su sve ostale države zapadnog Balkana znatno odmakle na putu ka EU.

Bildt smatra da je konačna ratifikacija Lisabonskog sporazuma predstavlja prekretnicu za EU, koja  sada napušta eru rotirajućeg predsjedništva i  ubuduće će imati   bolje instrumente, kao što je spoljnopolitičko tijelo. 

On je za "Glas Amerike"  istakao  da će  to  tijelo  biti moćno sredstvo koje će  unaprijediti  djelovanje   EU na globlanom nivou, ali i  ukazao da će  biti potrebno nekoliko godina da ova institucija bude  uspostavljena.   

"Na samitu sa SAD ostvarili smo nekoliko rezultata. Osnovali smo zajednički Savjet za energetsku bezbjednost u kojem učestvuju ministri EU za energiju i spoljne poslove", smatra Bildt. 

On je potvrdio  da će danas biti održan prvi sastanak tog savjeta na kojem će se raspravljati o velikim pitanjima. 

"Održali smo veoma dobre razgovore o problemu klimatskih promjena. Nastojaćemo da u te razgovore uključimo i Indiju i Kinu. Predsjednik Barak Obama odlazi u Kinu iduće sedmice, a jedan evropski zvaničnik odlazi u Indiju. Razmotrili smo i situaciju u Afganistanu. Unija je upravo usvojila novi akcioni plan za Afganistan i Pakistan. Govorili smo o Bliskom istoku i naravno o finasijskim pitanjima i pitanjima trgovinske razmjene",  kaže Bildt.
Bildt je istakao da EU u SAD dijele isto mišljenje u vezi sa Afganistanom i Bliskim istokom, gdje se nadaju da će doći do povećanog pritiska za postizanje istinskog mirovnog sporazuma.

Prema tvrdnji šefa švedske diplomatije "Evropljani su strpljiviji od Amerikanaca u vezi sa Afganistanom"

"Mi smo ti koji istrajavamo duže. To se ogleda u misijama kao što su one na području Balkana. Evropljani vide istoriju drugačije. Mi smatramo da se ona kreće sporo i ne verujemo u brza rješenja. Ako se upuštamo u misiju pomaganja izgradnje društva, potrebno je da istrajemo na duži rok. Znamo da jedna ili dvije godine nisu dovoljne za takav zadatak", rekao šef švedske diplomatije za "Glas Amerike".