OHR
0

"Na vlastima FBiH je da riješe pitanje nacionalnog debalansa"

FENA
Zgrada OHR-a
Zgrada OHR-a
Na vlastima Federacije BiH je pronađu rješenje za pitanje zastupljenosti konstitutivnih naroda u ovom entitetu, stav je Ureda visokog predstavnika (OHR), nakon što je Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta FBiH potvrdio mišljenje parlamentarne Ustavne komisije da Safet Softić treba ostati na poziciji predsjedavajućeg ovog doma.

Kako je Feni izjavio glasnogovornik OHR-a Mario Brkić, dosad je u više navrata OHR podsticao rješavanje pitanja zastupljenosti konstitutivnih naroda u entitetima. Na tom tragu je, kako kaže, poenta nedavnog pisma visokog predstavnika koje je poslao s ciljem da odgovorne u FBiH ponovo potakne na rješavanje ovog pitanja.

-Na vlastima FBiH je da pronađu riješenje za ovo pitanje. Nadamo se da Ustav za vlasti FBiH nije nešto gdje se njegovi dijelovi koji se nekome sviđaju poštuju, a dijelovi koji se ne sviđaju ne poštuju. To bi bila vrlo opasna poruka, upozoravaju u OHR-u.

Naglašavaju da vlasti FBiH, ukoliko odaberu da ne riješe ovo pitanje, nemaju problem s visokim predstavnikom, nego s Ustavom, a u konačnici s vladavinom prava.

-Takav politički stav nema ništa zajedničko s EU tako da se nadamo da će odgovorni sjesti i riješiti ovo pitanje, naglasio je glasnogovornik Brkić.

Kolegij Predstavničkog doma je u utorak potvrdio mišljenje Ustavne komisije Parlamenta FBiH da nacionalni debalans u zastupljenosti predstavnika konstitutivnih naroda na šest ključnih pozicija u FBiH treba da riješi Visoko sudsko i tužilačko vijeće.

Pitanje narušenog nacionalnog balansa postalo je aktuelno nakon zahtjeva visokog predstavnika Valentina Inzka za smjenu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Safeta Softića.

Obrazloženje je bilo da bi time bio ispoštovan Ustavom propisani nacionalni balans u zastupljenosti predstavnika konstitutivnih naroda na šest ključnih pozicija u Federaciji BiH.