Facebook studenti
0

"Na sceni je uništavanje javnih fakulteta u RS-u"

FENA
Foto: Arhiv/SRNA
Foto: Arhiv/SRNA
Neimenovana grupa studenata iz Banje Luke, koja je preko društvene mreže "Facebook“ najavila proteste akademaca za 11. maj, pozvala je sve studente i “poštene” studentske organizacije na državnim fakultetima da im se pridruže u spasavanju visokog obrazovnja u Republici Srpskoj.

“Pored praznih obećanja za izgradnju smještajnih kapaciteta, posljednjih dana smo suočeni s još jednim udarom na javne fakultete”, ocjenjuje se u saopćenju ove grupe studenata.

Oni podsjećaju da je upisnom politikom koju je utvrdila entitetska vlada predviđeno da na Univerzitetu u Banjoj Luci bude upisano 894 studenta manje u odnosu na prošlu godinu, a na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu 292.

Na oba državna univerziteta predviđen je upis 1.186 studenata manje u odnosu prošlogodišnju upisnu politiku.

“Skandalozan je predviđeni omjer studenata koji se finansiraju iz budžeta u odnosu na samofinansirajuće. Na Univerzitetu u Banjoj Luci predviđeno je da bude upisano 1.170 studenata manje koji će se finansirati iz budžeta, a na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu 439”, naglašava se u saopćenju.

Na proteste 11. maja ova grupa studenata pozvat će, pored studena, i sve građanastvo da “ustanu protiv uništavanja državnih univerziteta”, jer ovakva upisna politika “ide na ruku nekvalitetnim privatnim fakultetima, koji su osnovani radi sticanja ekstra profita, a osnivači su ljudi bliski vlasti”.

Ukazuje se i da “priče studenata bliskih vlasti”, koji kažu da nema potrebe za protestima, neće uticati na ostale studente i nadaju se velikom odzivu studenata na protestu.