BiH
11

Na sarajevskom aerodromu uhapšeni Abdulaziz Kekić i Muharem Smajić

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon lišenja slobode na aerodromu Sarajevo, dvojica osumnjičenih Kekić Osman Abdulaziz (1970.) i Smajić Muharem (1972.), bit će predati postupajućem tužiocu Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Navedeni osumnjičeni izručeni su sa područja Republike Turske u BiH, a radi se o osobama koje su sudjelovale na ratišitima u Siriji i Iraku, te se sumnjiče za kazneno djelo Organiziranje terorističke skupine iz članka 202d KZ-a BiH. U ovom predmetu ostvarena je značajna suradnja Tužilaštva BiH i partnerskih policijskih i sigurnosnih agencija, sa institucijama Republike Turske.

Također, Tužilaštvo BiH i sigurnosne agencije, dobijaju sve više kontakata od državljana BiH, koji se nalaze na području Sirije i Iraka, koji traže od institucija BiH, da se zbog nesnošljivih uvjeta boravka i opasnosti po život i sigurnost na navedenom području vrate u Bosnu i Hercegovinu.

Navedene osobe iskazuju i spremnost na sporazumna priznanja krivnje i izdržavanje kazne po povratku u BiH.

U svim predmetima Tužilaštvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije postupat će u skladu sa zakonom i u interesu borbe protiv terorizma i svih aktivnosti koje imaju veze sa terorizmom.

"Još jednom pravosuđe BiH podsjeća sve državljane BiH, da ima instrumente i kadrovsku opremljenost da otkrije i procesuira pojave koje imaju veze sa terorizmom, te da se ni zbog kojih razloga, ne upuštaju u odlaske na strana ratišta, što je državljanima BiH i zakonom zabranjeno", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.