BiH
0

Na Grdonju obilježen dan 105. motorizovane brigade

FENA
Kod spomen-obilježja Mala kula na Grdonju danas je u prisustvu nekadašnjih boraca i članova njihovih porodica, predstavnika vlasti i vojnih struktura te građana Sarajeva održana centralna manifestacija obilježavanja Dana 105. motorizovane brigade.

Osnovna poruka iz obraćanja boraca i zvaničnika tokom svečanosti je da treba njegovati tradiciju ove brigade i sačuvati istinu o proteklom ratu u Bosni i Hercegovini.

Prisutnima su se obratili predsjednik Sekcije 105. brigade Enver Krluč, predstavnici Općine Centar Sarajevo, KS-a te Oružanih snaga BiH.

U srijedu 18. februara navršilo se 16 godina od formiranja slavne 105. motorizovane brigade Armije RBiH čiji su borci učestvovali u svim bitkama za odbranu Sarajeva i na mnogim ratištima u BiH.

Općina Centar je u želji da bude sačuvana uspomena na herojski put ove formacije i njene borce, organizirala i ove godine svečanosti i druženja.

Odlukom Općinskog vijeća Centar od 15. decembra 1998. godine utvrđeno je da 18. februar bude proglašen Danom 105. motorizovane brigade čije je sjedište bilo na području te općine i da se taj značajan datum iz novije historije Sarajeva i BiH obilježava svake godine.

Borbeni put brigade pokazuje kako je stvarana i kako se razvijala Armija BiH.

Brigada je nikla iz malih samoorganizovanih uličnih i mahalskih borbenih jedinica iz sarajevskih naselja: Šip, Koševsko brdo, Crni vrh, Gorica, Pionirska dolina, Nahorevo, Brekin potok, Breka, Grdonj, Bjelave, Sedrenik, Medresa, Mihrivode, Vratnik i Pašino brdo. Od njih su formirane vojne jedinice i odredi, a uvezivanjem i okrupnjavanjem u ljeto i jesen 1992. godine, formirane su dvije brdske brigade - Treća i Sedma.

Radi stvaranja efikasnijeg sistema rukovođenja i komandovanja, naredbom Predsjedništva RBiH i Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH od 18. februara 1993. godine o ukrupnjavanju i organiziranju ratnih jedinica u zoni odgovornosti Prvog korpusa, Treća i Sedma brigada se spajaju i formiraju novu - Devetu motorizovanu brigadu kojom komanduje pukovnik Sulejman Imširović. Krajem 1993. brigada mijenja naziv i postaje 105., a za komandanta je postavljen dotadašnji komandant 1. bataljona Izet Berkovac.

Kroz brigadu je prošlo oko 7.000 boraca, od kojih je 2.000 ranjeno. Osam je odlikovano ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan".

U historiji 105. motorizovane brigade zlatnim slovima će biti upisana imena 312 boraca poginulih u odbrani Sarajeva i BiH.