BiH
98

Na gradilištu puta Tuzla - Čelić pronađena i uništena naprava sa 115 kg eksploziva

Klix.ba
Pripadnici kombinovanog tima eksperata za uklanjanje eksplozivnih sredstava i tima pasa za otkrivanje mina Federalne uprave civilne zaštite su 14. juna 2016. godine izveli veoma kompleksnu operaciju kojom je na gradilištu regionalnog puta Tuzla - Čelić locirana, uklonjena i uništena improvizirana eksplozivna naprava koja je sadržavala 115 kilograma eksploziva.

Postojanje eksplozivne naprave na gradilištu su tokom vršenja radova izvođaču prijavili mještani sela Dokanj pored Tuzle koji su bili upoznati sa činjenicom da je tokom Odbrambeno-oslobodilačkog rata '92-'95. lokalni put preko planine Majevice zapriječen eksplozivnom napravom.

Prema informacijama dobijenim na mjestu dešavanja, veća količina eksploziva je ukopana u put kako bi u slučaju tenkovskog napada put bio srušen i onemogućen prodor oklopnih jedinica prema Tuzli.

Zbog nedovoljnih i nepotpunih informacija o tačnom mjestu, dubini, vrsti konstrukcije i količini eksploziva u samoj eksplozivnoj napravi poduzeta je opsežna akcija kako bi naprava bila precizno locirana, te sigurno iskopana i pouzdano uništena. Najprije je sumnjiva zona pretražena psima otkrivačima mina koji su prvi put na ovaj način i u svrhu pronalaženja ovakvog eksplozivnog sredstva upotrijebljeni u Federalnoj upravi civilne zaštite. Nakon toga su eksperti za uklanjanje eksplozivnih sredstava uz podršku građevinske mašine koja je uklonila zemljani pokrov pristupili samom sredstvu ručno čisteći prostor oko njega.

Nakon što su odstranjeni detonatori, te naprava deaktivirana, uklonjeno je i 115 kilograma eksploziva, što je bilo dovoljno da potpuno uništi put. Analizom uklonjenih elemenata eksplozivne naprave konstatovano je da se radilo o sredstvu koje je vrijeme učinilo izrazito nestabilnim. U skladu s tim kompletna količina eksploziva je spaljena na licu mjesta, a ostaci upaljačkog sklopa uništeni, te teren oko same naprave je dodatno pregledan kako bi bilo utvrđeno da li postoji neki ostatak eksplozivne materije kojeg je potrebno ukloniti. Tokom izvršenja ove operacije nadzor i osiguranje lokacije vršeno je bespilotnim letećim platformama - dronovima.

Podršku pripadnicima FUCZ u izvođenju ove operacije dali su Kantonalna uprava civilne zaštite Tuzlanskog kantona, Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla.