Opasnost do subote
91

Upozorenje na jake i olujne udare vjetra u BiH, ali je zato zrak čist

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Federalna uprava civilne zaštite upozorila je na jake i olujne udare vjetra južnog smjera na prostoru cijele Bosne i Hercegovine u naredna dva dana.
Kako navode, očekuje se da će vjetar jačine 50 do 80 km/h početi da duva večeras u 21 sat i bit će opasnost sve do 2. decembra, do 18 sati.

FUCZ preporučuje da budete spremni na potencijalne smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede zbog iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar.

"Prekidi u snabdijevanju električnom energijom su mogući", navode.

Međutim, vjetar koji je već počeo u Sarajevu, raščistio je smog i zagađenje pa je tako zrak prilično zdrav, za razliku od jutrošnjeg zagađenja koje je bilo najveće u Evropi. Očekuje se da bi u Sarajevu i narednih dana zrak trebao biti kvalitetniji nego prethodnih dana.

Temperature zraka će tokom petka i subote biti nešto više nego ranije, a vjetar, koji je najavljen bi u subotu mogao duvati jače nego u petak. On će tokom subote promijeniti i smjer na sjever, nakon čega dolazi do blagog pada temperature i snijega u nedjelju.

Trodnevna vremenska prognoza

U petak, 1. decembra se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje uglavnom prije podne. Lokalno jači pljusak je moguć na području Hercegovine, Krajine i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne slabija kiša. U drugom dijelu dana slabiji lokalni pljuskovi su mogući na području Hercegovine. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20°C.

U subotu, će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne slabiji lokalni pljuskovi su mogući na području Hercegovine, Krajine i jugozapadu Bosne. U drugom dijelu dana kiša se očekuje širom zemlje. Temperatura zraka većinom između 13 i 19°C.

U nedjelju se očekuje pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom ili susnježicom. Na jugu zemlje kiša. Smanjenje oblačnosti u poslijepodnevnim i večernjim satima. Temperatura zraka većinom između 0 i 5°C, na jugu zemlje od 8 do 12°C.