BiH
14

MVP: Lagumdžija je prisustvovao zasjedanju Generalne skupštine UN-a

Klix.ba
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine demantovalo je informaciju da Zlatko Lagumdžija nije prisustvovao otvaranju zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

"Nikakav diplomatski skandal nije izazvan. Vijest su u medije plasirale osobe koje kontinuirano lažima žele umanjiti značaj učešća Lagumdžije na ovogodišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN-a, kao i brojnih aktivnosti koje ministar vanjskih poslova ima tokom trodnevnog boravka u New Yorku. Radi se o osobama koje očigledno ne poznaju diplomatske norme i odnose i poigravaju se sa pojmovima kao što je diplomatski skandal te žele plasirati neistinu u javnost zbog sitnih politikantskih razloga", saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Istaknuto je da ministri vanjskih poslova imaju pretrpan program tokom zasjedanja Generalne skupštine UN-a te da nisu u mogućnosti da prisustvuju svim obraćanjima na Generalnoj debati.

"Lagumdžija je prisustovao otvaranju generalne debate i obraćanju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame. Nije prisustvovao obraćanju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, jer je u vrijeme njegovog obraćanja, učestvovao kao uvodničar na ministarskom sastanku Kontakt grupe OIC-a za BiH", saopćeno je iz MVP-a BiH.

Također, istaknuto je da se ovogodišnja debata održava u pomoćnoj zgradi UN-a, koja je znatno manjeg kapaciteta, tako da tokom pojedinih izlaganja, kao što je bio slučaj i tokom izlaganja američkog predsjednika, određeni broj visokih zvanica, od šefova država do ministara vanjskih poslova, nije uspio ući u salu za Generalnu debatu, zbog ograničenih kapaciteta i sigurnosnih razloga.

"Lagumdžija je prvog dana zasjedanja Generalne skupštine UN-a učestvovao i govorio na sastancima: Sprečavanje seksualnog nasilja u konfliktima, OIC Kontakt grupa za BiH, trilateralni sastanak BiH – Turska – Srbija, zatim je održao ukupno 11 bilateralnih susreta i to sa ministrima vanjskih poslova Crne Gore, Azerbejdžana, Singapura, Libije, Bahreina, Švedske, Finske, Italije, Velike Britanije, visokom predstavnicom EU, generalnim sekretarom Vijeća Evrope... Zbog pomenutih sastanaka Lagumdžija je bio u mogućnosti prisustvovati samo dijelovima Generalne debate", istaknuto je u saopćenju.