Da se nikad ne zaboravi
168

FOTO+VIDEO / Muzej opsade spomenik Sarajevu i počast preživjelim građanima

Piše: A. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Tačno u ponoć 6. aprila javnosti će biti dostupna virtuelna FAMA kolekcija, najveća nezavisna, multimedijalna kolekcija o opsadi Sarajeva u online formatu, rečeno je danas na prvom javnom predstavljanju projekta u kinu Meeting Point u Sarajevu.

FAMA kolekcija lansira novi način spoznaje i učenja o najdužoj opsadi u modernoj historiji, a nastajala je proteklih 20 godina.

"Na ovaj način pričamo iskustvo opsade Sarajeva te se fokusiramo na period raspada Jugoslavije i omogućavamo ljudima sa različitih strana svijeta da pristupe tematici koja im je do sada možda bila nepoznata, sa mogućnošču informativnih tehnologija, mapa, anketa. FAMA kolekciju konačno možemo ponuditi kao naslijeđe, banku znanja za masovnu upotrebu", kazao je Miran Norderland, autor virtualne FAMA kolekcije i vođa projekta.

Virtuelna FAMA kolekcija će biti donirana Muzeju Opsade – Umijeće življenja 1992.-1996. (FAMA Collection)" u trajno vlasništvo. Koncept i sadržaj muzeja javnosti će biti predstavljen večeras u 21 sat, u ulici Hastahana (Marijin Dvor, između Kranjčevićeve i Titove ulice), na mjestu na kojem će se muzej i nalaziti.

"Muzej će biti jedinstvena riznica znanja, svojevrstan spomenik gradu Sarajevu i počast građanima za sve ono što su oni doživjeli i preživjeli tokom okupacije", kazala je Ivana Howard iz Nacionalne fondacije za demokratiju koja je podržala projekt od izuzetnog značaja.

Kolekcija sadrži 60 sati videomaterijala u vidu intervjua, snimanih uživo i tematskih videokompilacija. Također, čini je i anketa o preživljavanju sa odgovorima na 31 pitanje 4.637 pojedinaca iz svih gradskih četvrti tokom opsade, više od 10.000 tekstualnih podataka koji se odnose na iskustva i događaje tokom razdoblja 1991.-1999., više od 3.000 vizuelnih podataka (fotografije, videomaterijali, crteži, animacije, detaljne mape, ilustracije) koji predstavljaju različite događaje i teme: od raspada Jugoslavije do opsade Sarajeva.

FAMA kolekcija će javnosti biti dostupna na adresi www.famacollection.org od ponoći 6. aprila. Konzorcij projekta čine FAMA International, Internacionalni teatarski festival MESS, Inicijativa mladih za ljudska prava BiH i Obrazovanje gradi BiH.