Reuters o nasilju u Širokom
0

Muslimansko-hrvatske fudbalske tuče

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Novinarke Tina Jelin iz Mostara i Daria Sito-Sučić iz Sarajeva izvjestile su putem Reutersa svjetsku javnost o incidentu u Širokom Brijegu, uz neizbježne kvalifikacije o 'muslimanskom Sarajevu' i 'dominantno hrvatskom Širokom Brijegu'.

U ovom izvještaju se navodi kako je utakmica opozvana nakon što je nekoliko stotina fanova iz Sarajeva bacalo kamenje na prodavnice i barove u centru hrvatski dominantnog Širokog Brijega, oštećujući pri tom nekoliko vozila i paleći jedno policijsko.

Fanovi koji su došli iz većinski muslimanskoj grada Sarajeva, kaže se u izvještaju, sukobili su se policijom, dok je 24-ti godine star Vedran Puljić ubijen, ne navodeći kako.

Izvještaj potom navodi kako je Mostar poznat po fudbalskom nasilju i da posmatrači prilika kažu da je većina regionalne policije u nedjelju bila fokusirana u tom gradu kako bi sprječila moguće probleme tokom Premijer Lige između rivala Zrinjskog i Veleža.

Potom se navodi da je Mostar podijeljen između Bosanskih Muslimana i Bosanskih Hrvata od kraja rata, s tim da Muslimani navijaju za Velež a Hrvati za Zrinjski.