Moć zajedništva
825

Muslimanska djeca posjetila Sabornu crkvu u Mostaru, s drugarima izvodili duhovnu muziku

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Učenici, nastavnici i roditelji učenika mostarske Četvrte osnovne škole danas su posjetili Sabornu crkvu u Mostaru, gdje su zajedno izvodili ilahije i pravoslavnu duhovnu muziku te čitali dijelove Kur'ana i Biblije.

Inicijativu je pokrenula direktorica Četvrte osnovne škole Seada Kuštrić, koja je ranije rekla da je zamisao da se djeca upoznaju o različitim vjerama i kulturama i razvijaju međureligijsku saradnju.

"Mi u Mostaru smo bogati - imamo puno vjera i etničkih grupa i zašto to ne posmatrati kao bogatstvo", kazala je direktorica.

Djeca su već ranije posjetila Ćose Jahja-hodžinu džamiju i izveli program kojim su danas ispunili gradilište Saborne crkve.

Ibro Eminović, profesor Islamske vjeronauke u Četvrtoj osnovnoj školi kazao je kako su Božiji poslanici promovisali ljubav i mir te da su s tom namjerom krenuli u saradnju s ljudima druge vjeroispovjesti.

"Mi u školi imamo dvije vjeronauke, a djecu namjeravamo odgajati za život u kojem će oni živjeti, a ne onaj u kojem smo mi živjeli", kazao je Eminović dodavši da današnji događaj ne treba gledati kao nesvakidašnji jer ljudi u Bosni i Hercegovini žive jedni s drugima te idu putem pomirenja.

Njegoš Veljančić, učitelj Pravoslavne vjeronauke, kazao je da je cilj ovog skupa zbližavanje djece i promovisanje zajedništva.

"Najbitnije da budemo ljudi, a onda sve poslije toga. Ovo jest nesvakidašnje, ali na nama je da to bude svakodnevnica", kazao je Veljančić, naglasivši da su djeca kojoj on predaje s oduševljenjem prihvatila ideju da posjete džamiju.

Edis Maksumić, učenik Četvrte osnovne škole, kaže kako je ovo sjajan način upoznavanja s drugim ljudima i vjerama te da mu je ovo prvi put da posjećuje neki vjerski objekat koji nije islamski.

"Lijepo je da se ovako družimo, sada sam saznao da se svi molimo istom Bogu", kazao je Edis.

Učenica Amani Dagger kaže kako je danas jako sretna što učestvuje u ovim aktivnostima i što vidi napredak kroz gradnju novih mostova.