BiH
61

Muslimanka vjenčanim buketom odala počast žrtvama talačke krize u Sydneyju

Klix.ba
Jedna je pokrivena muslimanka iz Australije na dan svog vjenčanja odlučila umjesto standarnog fotografisanja odati počast žrtvama iz Sydneyja.

Manal Kassem je na trg Martin Place, na kojem se odaje počast žrtvama nedavne talačke krize, stigla u bijeloj vjenčanici i sa tradicionalnom bijelim hidžabom sa svojim mužem Mahmoodom Homaisijem, kako bi svoj vjenčani buket postavila među desetine hiljada drugih koje su građani položili na trgu.

Ova 23-godišnjakinja je vjenčane fotografije namjeravala napraviti u gradu, no ipak je odlučila doći na trg.

"Željela je otkazati fotografisanje jer se plašila osuda... ona slavi svoje vjenčanje, dok su drugi ljudi preživjeli teror. Ipak, prioritet joj je bio da posjeti ovo mjesto na trgu i oda počast žrtvama", kazala je njihova planerka vjenčanja Dina Kheir.

Kada je svoj vjenčani buket položila na trg, uslijedio je aplauz gomile.

"Uradila je to iz poštovanja prema svojoj zemlji, koja će jednog dana biti zemlja njene djece i unučadi", kazala je Kheir.

Podsjećamo, u talačkoj krizi koja se dogodila prije nekoliko dana u Sydneyju, smrtno je stradalo troje ljudi, uključujući i otmičara, muškarca po imenu Man Haron Monis, koji je taoce 16 sati držao u jednom kafiću.

Man Haron Monis je radikalni muslimanski imam sa titulom šeika Harona. Sumnjičilo ga se za najmanje 40 seksualnih prijestupa koji su povezani s njegovim radom kao duhovnog iscjelitelja, a na sudu se pojavljivao i zbog drugih krivičnih djela.