BiH
0

Muselimović: Ponuđene dodatne garancije za puštanje Čovića iz pritvora

FENA
Odbrana Dragana Čovića uputila je Prvostepenom vijeću Suda Bosne i Hercegovine zahtjev za preispitivanje ranije odluke o zadržavanju Čovića u pritvoru.

Čovićev branitelj, advokat Josip Muselimović istaknuo je u izjavi za FENU kako je više prijatelja obitelji Čović ponudilo dodatne garancije (stavljanjem pod hipoteku njihove imovine) da se Čović neće udaljiti iz Bosne i Hercegovine ukoliko bude pušten iz pritvora.

Muselimović je izrazio očekivanje da će Prvostepeno sudsko vijeće u toku ove sedmice odlučiti u vezi s meritumom spomenutog zahtjeva.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i bivši visokopozicionirani državni i federalni dužnosnik, prvostepenom i nepravomoćnom presudom Suda BiH oglašen je krivim i osuđen na pet godina zatvora za zloupotrebu položaja i ovlasti dok je obnašao funkciju federalnog ministra finansija, a u slučaju koji se vezivao za navodno sumnjive poslove tvrtke "Lijanović" iz Širokog Brijega.

Istog dana, 17. novembra, kada je izrečena prvostepena presuda Sud je donio rješenje o zadržavanju Čovića u pritvoru nakon čega je uslijedio žalbeni postupak, najprije pred Apelacionim, pa Prvostepenim sudskim vijećem, pa ponovno pred Apelacionim vijećem, u kojem nisu uvažene garancije Čovićeve odbrane.

Odgovor Suda bio je negativan na sve dosadašnje žalbe koje su uključivale puštanje Čovića iz pritvora uz kauciju (stavljanjem pod hipoteku njegove i imovine njegovih prijatelja) zbog navodne opasnosti njegovog bjekstva u Republiku Hrvatsku.