Rođendan Martina Luthera
23

Murphy poručio iz Tuzle: Previše je političkih lidera koji rade na tome da se prošlost izbriše

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Polaganjem cvijeća ispred spomen-biste i odavanjem počasti u Tuzli je obilježen dan rođenja istaknutog borca za ljudska prava i jednakopravnost Martina Luthera Kinga.

Tome je prisustvovao i američki ambasador u BiH, poručivši da političari u našoj zemlji žele izbrisati prošlost, ali je suočavanje s njom put kojim moramo krenuti.

Tuzlaci već dugi niz godina obilježavaju dan rođenja jednog od najvećih boraca za ljudska prava u historiji čovječanstva i dobitnika Nobelove nagrade za mir, a polaganju cvijeća ispred spomen – biste pridružio se i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael J. Murphy.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić tom prilikom je kazao da Martin Luther King slovi za osobu koja se borila za to da svi ljudi uživaju jednakost i pravdu, bez obzira odakle dolazili te kojoj rasi pripadali.

"On je isticao da nikada ne smijemo prestati boriti se za pravu, istinu, ljudska prava, jednakost i sve ono što obezbjeđuje demokratske principe u jednom društvu. Nažalost, mi u BiH nismo mnogo naučili iz ovih njegovih poruka. U BiH u toku protekle agresije smo bili svjedoci kršenja svih ljudskih i civilizacijskih prava te normi", naveo je Lugavić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Bista Martina Luthera Kinga koja se nalazi u Tuzli poklon je Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH ovom gradu. Postavljena je u januaru 2003. godine i od tada građani Tuzle zajedno s građanima SAD-a obilježavaju dan rođenja ovog velikana, dobitnika nagrade za mir.

"Velika mi je čast što imam priliku biti u Tuzli, kako bismo slavili velikog Martina Luthera Kinga. On je krajnje važna ličnost u SAD-u, jer je postavio izazov pred Amerikance i pozvao ih da se suoče sa prošlošću, onakvom kakva jeste te da napuste loše stvari i da se okrenu budućnosti", kazao je Murphy.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Dodao je da ovaj velikan i dalje služi kao inspiracija ljudima širom svijeta, insistirajući na stalnoj borbi za pravdu i promjenama.

"Stoga smatram da život i djelo Martina Luthera Kinga ne služe samo kao inspiracija za ljude u Americi, nego i širom svijeta, uključujući i ovdje u BiH. Jedna od njegovih poruka je da se zaista morate iskreno i otvoreno suočiti sa prošlošću, kako biste imali priliku da gradite pomirenje u budućnosti. Toga ne vidimo dovoljno u BiH. Previše je političkih lidera ili stranaka koje rade na tome da se prošlost izbriše u potpunosti ili poriče ono što se desilo. To nije ispravan put naprijed", smatra američki ambasador u BiH.

On je podsjetio i na to da je Martin Luther King čovječanstvo učio tome da moraju oprostiti.

"Ne smijete ostati zarobljeni u prošlosti, ne smijete pustiti da vas ona nagriza. Morate tražiti način da se okrenete budućnosti i morate uvijek insistirati na poštivanju osnovnih ljudskih prava. Isto tako, politčari u BiH imaju obavezu priznati, prepoznati i poštovati prošlost ove zemlje te da svojim građanima obezbjede osnovna ljudska prava. Mislim da je najvažnija lekcija ta da je promjena uvijek moguća. Nije lako, potrebno je mnogi hrabrosti i žrtve, ali je definitivno nešto što se može postići, ukoliko se svi dovoljno trudimo", naglasio je Murphy.

Američki ambasador u BiH je zaključio da se nikada ne smije pokleknuti, koliko god stvari bile obezhrabrujuće potrebno se nastaviti boriti kako bi se svima pružila jednaka prava i mogućnosti, bez obzira gdje se nalazili.