BiH
19

MUP-u HNK podneseni izvještaji o krivičnim djelima protiv 11 osoba iz Stoca

Klix.ba
Foto: Nadina Maličbegović/Aljazeera Balkans
Foto: Nadina Maličbegović/Aljazeera Balkans
Policijska uprava Čapljina podnijela je Kantonalnom tužilaštvu u Mostaru izvještaje protiv 11 osoba povodom nereda povezanih sa glasanjem na lokalnim izborima u BiH.

Nakon što je 2. oktobra 2016. na više glasačkih mjesta na području Općine Stolac došlo do nereda povezanih sa glasanjem na lokalnim izborima u BiH, zbog krađe i uništavanja glasačkih materijala te fizičkih napada na članove izborne komisije izbori su prekinuti, osim na tri glasačka mjesta.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona saopćeno je da su iz PU Čapljina podnesena tri izvještaja o izvršenim krivičnim djelima protiv Salmira Kaplana, Ahmeta Ljubovića, Demira Mahmutčehajića, Nihada Bajramovića, Amera Beče, Nermina Bise, Bećira Zukića i Denisa Pirije, svi iz Stoca, zbog osnovane sumnje da su izvršili radnje koje sadrže bitna obilježja krivičnih djela iz čl. 199. (uništenje izbornih isprava) čl. 362. (nasilničko ponašanje) st. 1. i 2. čl. 293. (oštećenje tuđe stvari) st. 1. čl. 183. (ugrožavanje sigurnosti) st.1. i 2. Krivičnog zakona FBiH.

Osim toga, protiv Adnana Baljića i Adisa Tucakovića iz Stoca podneseni su izvještaji zbog osnovane sumnje da su izvršili radnje koje sadrže bitna obilježja krivičnih djela iz čl. 199. Krivičnog zakona FBiH (uništenje izbornih isprava), a zbog Salka Baljića iz Stoca zbog osnovane sumnje da je izvršio radnje koje sadrže bitna obilježja krivičnih djela iz čl. 193. (nedozvoljeno korištenje ličnih podataka) i čl. 199. KZ FBiH (uništenje izbornih isprava).