Dan šehida u Mostaru
297

Muftija Dedović: Bošnjaci su dali sve za multietnički Mostar i neće im niko određivati mjere slobode

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U Mostaru je danas učenjem hatma dova obilježen Dan šehida koji se tradicionalno drugog dana Ramazanskog bajrama, obilježava obilaskom gradskih harama u znak sjećanja na poginule borce Armije Republike Bosne i Hercegovine i nevine žrtve agresije.

Tako su danas mostarski imami poklonili hatma dovu na centralnim šehitlucima, u pratnji porodica šehida, demobilisanih boraca, predstavnika udruženja proisteklih iz odbrambeno oslobodilačkog rata, zvaničnika iz javnog, društvenog života u Hercegovini i obišli sve lokalitete na kojima su ukopani poginuli branioci Mostara i Bosne i Hercegovine.

Muftija Salem ef. Dedović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Muftija Salem ef. Dedović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Mostarski muftija Salem efendija Dedović je na haremu Kantarevac u Liska ulici naglasio da se obilježavanjem Dana šehida afirmiše vrijednost žrtve šehida i palih boraca, te da, "šehidska mezarja na ovakvim lokalitetima potvrđuju kontinuitet postojanja i trajanja".

"Ovo nije Liska park, ovo je harem Kantarevac uspostavljen prije više od četiri stoljeća i kao takav egzistirao sve do 1949. godine kao harem i ništa drugo. Ovo je samo jedan dio tog harema. Božjim određenjem došlo je da se u vremenu agresije na Mostar ovaj harem oplodi najboljim sinovima ove zemlje i tom žrtvom ponovo postane harem, na isti način kako su mostarski Šehitluci uspostavljeni krajem 17. i početkom 18. stoljeća, kada su Mostar branile gazije od upada uskoka i Mletaka" , rekao je muftija Dedović.

Poručio je da nema poigravanja i nikakvih pogodbi, ni kompromisa kada je u pitanju ovo mjesto.

"Ovo je za nas zaštićeno, branjeno mjesto s kojega ne idu ovi šehidi. Ne idu odavde ova obilježja i ona su državotvorna obilježja našeg naroda. Ovdje je turban u zemlji do 1949. godine, koji svjedoči da je ovo bio harem, a nas uporno i nikakvim argumentima, kako ovdje, tako i na Lakišića haremu, hoće uvjeriti da nije bilo harema. Kao da nije postojala historija ovoga grada, hoće se izbrisati historija koja je tvrda, utemeljena i koja traje", upozorio je mostarski muftija.

Naglasio je da se ne može graditi nešto na silu, na mitu i na lažima, te podsjetio da je Mostar multietnički grad.

"Ovaj naš bošnjački narod uložio je i dao sve za multietničku komponentu ovoga grada, ali ne možete mu oduzimati slobodu i reducirati prava. Neće nama nitko određivati mjeru naše slobode i prava te dovoditi u pitanje naše dostojanstvo koje se ovdje brani i na mjestu Lakišića harema", poručio je Dedović.

Naglasio je da će ostati ustrajni u tome, da su na tome mjestu simboli starog historijskog Mostara.

"Mijene su bile, promjene su bile, žrtve su bile, ali su Bošnjaci sazreli da znaju ko su i što su i da budu vjerodostojni. Svoje ne damo, tuđe poštujemo, priznajemo i druge pozivamo da ljudski, miroljubivo, komšijski, dobronamjerno, društveno korisno i društveno organizirano tražimo društveni dogovor koji svima odgovara za budućnost i napredak ovoga grada", zaključio je muftija Dedović.