Čišćenje se nastavlja
0

Mostar: Porast temperatura, snijeg se otapa

Piše: J.L.
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Na više mjesta u Mostaru je i danas mašinama čišćen i odvožen snijeg. Prioritet su prilazi školama i vrtićima, gdje se danas najviše radilo, jer u ponedjeljak u cijelom Hercegovačko-neretvanskom kantonu počinje nastava u osnovnim i srednjim školama, rad također počinju i mostarske visokoškolske ustanove.

Tokom popodnevnih sati temperatura je bila od 6 do 9 stepeni celzija te se snijeg polako topi. U gradu su problem uske ulice u koje se ne može ući mašinama pa su snježni nanosi u njima još uvijek visoki skoro dva metra. Problem je i to što građani s trotoara, dvorišta i krovova bacaju snijeg na već očišćene ceste. Zbog povećanja teperature snijeg i ledenice počinju padati s krovova pa su građani pozvani na pojačan oprez, kako ne bi došlo do neželjenih posljedica, kao i da se što više angažiraju u čišćenju snijega.

Oni koji trenutno imaju pune ruke posla su radnici komunalnih preduzeća, koji se nastoje specijalnim mašinama probiti do kontejnera zatrpanih u snijegu, sve im otežavaju i građani koji nemaju razumijevanja za njihov rad te ostavljaju smeće svuda po ulici, pa stoga posao ide sporije nego što građani očekuju.

Iz Štaba Civilne zaštite Grada Mostara poručuju kako su oni obavili svoj dio posla, očistili glavne ulice i bili na raspolaganju ljudima u nevolji te će današnjim radom završiti svoj dio posla, tako da bi od sutra nadležne službe trebale preuzeti svoje obaveze.