BiH
0

Moore: Incident u Potočarima uvreda za žrtve i preživjele

FENA
Jonathan Moore (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jonathan Moore (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Jonathan Moore oštro je osudio jučerašnji napad u Srebrenici na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića.

"Bila mi je izuzetna čast predvoditi delegaciju OSCE-a na obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Činjenica da je nekolicina ljudi izabrala da napadne premijera Srbije tokom dženaze je uvreda i za žrtve i preživjele, kao i za goste", kazao je Moore.

Zahvalio je majkama Srebrenice, načelniku Općine Srebrenica Ćamilu Durakoviću, reisu-ul-ulemi Huseinu Kavazoviću i Vučiću na njihovim porukama poštovanja i tolerancije i istakao da, uprkos ogromnom bolu prouzrokovanom ratom, širom BiH postoje mnogi sjajni primjeri suživota te da to ovaj napad neće promijeniti.

"Zahvaljući naporima načelnika i zamjenice načelnika Srebrenice te mnogima drugima, u tom gradu je puno toga postignuto. 20 godina nakon genocida, u vrijeme kada Srbija predsjedava OSCE-om, a BiH Vijećem Evrope, važnije je nego ikada da se potvrde i podstaknu takvi pozitivni primjeri", naglasio je Moore.

Dodao je da Misija OSCE-a u BiH, kroz svoju rasprostranjenu mrežu terenskih kancelarija, ostaje partnerom Srebrenice i čitave BiH, u svakom danu u godini, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.