Ambasador SAD-a za Klix.ba
8

Moon: Umjesto da bh. lideri urade svoj posao, oni govore kako EU kažnjava BiH

Piše: E. G.
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick Moon je u izjavi za Klix.ba ocijenio kako je godina koju ostavljamo iza sebe u našoj zemlji bila godina propuštenih prilika i razočarenja.

Ocijenio je kako je početak 2012., kada su postignuti određeni politički dogovori, bio period kada smo imali razloga za optimizam, dok je veći dio godine protekao u političkim razmiricama i nesuglasicama u koje je BiH duboko zaglibila.

"Primarni fokus političara bio je prestruktuiranje različitih nivoa vlasti, umjesto da rade na rješavanju hitnih ekonomskih problema i na reformama neophodnim da bi BiH napredovala u evroatlantskim integracijama. Nisam iznenađen da sve veći broj građana širom BiH govori o svojim problemima, od nezaposlenosti do zaštite okoliša i korupcije. Kada razgovaram s građanima, kažu mi koliko su zabrinuti za budućnost. Građani znaju šta žele, a njihove potrebe nisu zadovoljene", kazao je Moon.

BiH treba lidere koji rješavaju probleme građana

Ambasador SAD-a ističe kako je ohrabren činjenicom da BiH konačno ima funkcionalnu državnu vladu te time što su usvojeni entitetski i državni budžet za narednu godinu, ali dodaje da to nije dovoljno i da je BiH morala postići mnogo više te mora postići mnogo više u 2013.

"BiH treba lidere koji su posvećeni i opredijeljeni da rješavaju i svakodnevne probleme građana te da rade na napredovanju zemlje ka evroatlantskim institucijama. I dalje sam duboko razočaran činjenicom da su osnovni preduvjeti da zemlja napreduje ka članstvu u EU i NATO neispunjeni. Prošle su tri godine od odluke u slučaju Sejdić-Finci, a nismo ništa bliže rješenju. Isto tako, pitanje vojne imovine i dalje je neriješeno, što BiH ne dozvoljava da aktivira svoj Akcioni plan za članstvo u NATO-u, koji joj je ponuđen još 2010. godine", ističe Moon.

Prvi čovjek američke diplomatije u BiH govorio je i o tome koji bi trebali biti prioriteti domaćih političkih zvaničnika u narednoj godini, o ulasku Hrvatske u EU i o tome kakve će to posljedice imati na BiH.

"Ulazak Hrvatske u EU tokom ljeta sljedeće godine imat će veliki utjecaj na BiH, a da budem direktan, lideri se uopće nisu pripremili za to. Umjesto da uspostave strukture koje su potrebne da bi BiH mogla nastaviti izvoziti svoje poljoprivredne proizvode u Hrvatsku kada ona bude u EU, lideri govore o tome kako EU ‘kažnjava’ Bosnu i Hercegovinu. Govore o potrebi za više graničnih inspekcijskih prelaza, ali su podbacili čak i u vezi sa prelazima o kojim je postignut dogovor. Ovo je glavno pitanje za 2013. u vezi s kojim se lideri nisu pripremili i za koje pokušavaju krivicu prebaciti na druge", ocijenio je ambasador.

Na vrh tabele prioriteta u narednoj godini, koji se stavljaju pred bh. političare, Moon stavlja poboljšanje ekonomske situacije i poslovne klime, kako bi se otvorilo više radnih mjesta i privuklo više stranih investicija.

Krađa novca iz institucija i od građana

"Ponašanje u skladu sa zahtjevima MMF-a u pogledu održavanja fiskalne discipline i provođenja teških ekonomskih reformi je također od ključne važnosti za kontinuiranu održivost vladinog finansijskog sektora. A, uporedo s tim, lideri moraju početi rješavati goruće pitanje korupcije kojom se doslovno krade novac iz institucija, organizacija i od ljudi kojima je najviše potreban. Izgradnja društva koje funkcionira na predvidljiviji i transparentniji način i koje poštuje demokratsku praksu i principe je možda najveći izazov i treba biti prioritet i građana i lidera u 2013. godini", dodaje Moon.

Američki ambasador u našoj zemlji je istaknuo da BiH treba biti dio evropske porodice, da Bosanci i Hercegovci zaslužuju živjeti u stabilnoj, prosperitetnoj i multietničkoj državi, koja je u potpunosti integrisana u NATO i EU.

"Umjesto toga Bosanci i Hercegovci, isuviše često, u novinama čitaju o mogućnosti suspenzije bezviznog režima za zemlje EU ili o veoma malim stranim investicijama u zemlji. Puno toga treba uraditi. Iskreno se nadam da će 2013. biti godina napretka za BiH i njene građane. A ja obećavam da će SAD i dalje raditi sa lokalnim liderima, nevladinim organizacijama, kompanijama i građanima na ostvarenju ove vizije", zaključio je Moon.