BiH
2

Moon i Bećirović: Dosta je izgovora za nerad u interesu građana

Klix.ba
Svi se moraju ponašati u skladu sa Ustavom i zakonima države, vratiti se na svoja radna mjesta u institucijama Bosne i Hercegovine za koja su birani i rješavati otvorena pitanja.

U prilog tome ide i činjenica da su rukovodioci u oblasti sigurnosti na državnom i nižim nivoima dali garancije da za rad izvršnih i zakonodavnih organa BiH postoje svi neophodni sigurnosni uslovi, istaknuto je, između ostalog, tokom današnjeg razgovora predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Patrickom S. Moonom.

"Pred Bosnom i Hercegovinom su izazovi koji zahtijevaju ozbiljno liderstvo i, možda ono što je najvažnije, funkcionalne institucije. Kako bi odgovorili na ove izazove, čak i na najelementarnijem nivou, lideri moraju preuzeti odgovornost i zajedno učiniti institucije funkcionalnim. Stoga posebno pozdravljam vaš lični konstruktivni angažman u nastojanju da Predstavnički dom i cijela Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine što prije nastave rad", rekao je ambasador Moon.

On je dodao da sigurnosne i druge vrste “zabrinutosti” više ne bi trebalo koristiti kao izgovor za izbjegavanje angažmana u interesu građana.

Predsjedavajući Bećirović je, između ostalog, ponovio potrebu za stalnim zasjedanjem Predstavničkog doma i Doma naroda kao i drugih državnih organa. Po njemu, to je jedini način da se u razumnom roku riješe pitanje jedinstvenog matičnog broja i ustavne reforme koje nalaže presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine.

Zaključujući jednosatni sastanak, dr. Bećirović se zahvalio na kontinuiranoj podršci Sjedinjenih Američkih Država i ambasadora Moona razvoju demokratskih procesa u Bosni i Hercegovini i nesebičnom zalaganju za njen suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet.