BiH
0

Moguće suđenje i bez Mladićevog prisustva

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Suđenje Ratku Mladiću u Haagu nije nastavljeno, usljed tvrdnji optuženog da je bolestan, a uprkos nalazu ljekara da je, iako “pod velikim stresom”, sposoban da prisustvuje procesu, javlja BIRN - Justice Report.

Pretresno vijeće zakazalo je nastavak suđenja za srijedu, 11. septembra, upozoravajući Odbranu da će saslušavanje svjedoka nastaviti bez obzira pojavio se Mladić u sudnici ili ne, osim ukoliko dođe do značajnijih promjena u njegovom zdravstvenom stanju.

Mladićev branilac Branko Lukić prethodno je rekao da njegov branjenik želi da prisustvuje suđenju, ali da mu to ne dozvoljava bolest.

Lukić je zatražio da Mladić bude podvrgnut detaljnom ljekarskom pregledu kojim bi bilo ustanovljeno da li on ne želi da učestvuje u procesu ili za to nije sposoban.

"Naš stav je da bi nastavak suđenja u odsustvu generala Mladića bio kršenje pravila Haškog tribunala i da mi u tome ne želimo da učestvujemo. Ukoliko budemo primorani, tražit ćemo izuzeće Vijeća pošto smatramo da ovo suđenje, bez izričite saglasnosti Mladića, u stanju u kojem se nalazi, ne može biti nastavljeno", upozorio je advokat Lukić.

Predsjedavajući sudija Alphons Orie naglasio je, međutim, da “Pretresno vijeće, a ne Odbrana, kontroliše ovaj proces” i da riječi branioca Lukića to neće promijeniti.

Orie je rekao da ljekari nisu utvrdili ništa što bi ukazivalo da Mladić nije sposoban da prisustvuje procesu.

"Ukoliko optuženi odluči da ne dođe u sudnicu... Vijeće će to smatrati njegovim odricanjem od prava da prisustvuje... Sutra ujutro, ukoliko ne dođe do promjene u njegovom zdravstvenom stanju, nastavit ćemo i ako optuženi bude i ako ne bude prisutan u sudnici", kazao je sudija Orie.

Mladić se jutros nije pojavio u sudnici, a Pretresno vijeće obaviješteno je iz sudskog pritvora da on tvrdi da je suviše bolestan da prisustvuje procesu.

Suđenje je jučer prekinuto poslije sat vremena, nakon što se Mladić požalio, kako je sudijama prenio branilac Lukić, da mu je “utrnula desna strana tijela”, odnosno ruka i noga, i da “ima veliki pritisak u desnoj preponi”.

Nakon što ga je pregledala medicinska sestra, optuženi je jučer prijepodne vraćen u pritvor u Scheveningenu.

Sudije su jutros, kako je kazao sudija Orie, dobile informaciju da je advokat Lukić jučer, van sudnice, pred Mladićem “vikao na predstavnicu sudskog sekretarijata”, rekavši, između ostalog, da Vijeće i predsjedavajući “ubijaju” Mladića i da on, zato što se osjeća sve lošije, više neće dolaziti u sudnicu ako sudije ne prihvate da se broj sedmičnih radnih dana s pet smanji na četiri.

Lukić se, potom, kako je prenio sudija Orie, izvinio predstavnici Sekretarijata, sugerišući da se mora tako ponašati pred klijentom.

Upitan danas u sudnici da li je to tačno, Lukić je sudiji Orieju rekao: “Da, vikao sam na predstavnicu Sekretarijata.”

Poslije pauze od tri i po sata, Raspravno vijeće je danas dobilo “usmeni izvještaj” ljekara koji je u pritvoru pregledao Mladića.

Kako je kazao sudija Orie, tim pregledom nije ustanovljeno “ništa novo”, već da je Mladić “pod velikim stresom” zbog suđenja, ali i sposoban da učestvuje u procesu.

Ljekari su ponovili i svoju preporuku da, zbog fizičke slabosti optuženog, sud zasjeda četiri dana sedmično.

Sudija Orie je danas negirao Lukićevu jučerašnju tvrdnju da Raspravno vijeće nije u obzir uzelo tu preporuku ljekara kada je dva puta odbilo da skrati radnu nedjelju.

Na tu odluku Odbrana je uložila žalbu.

Ponavljajući da Mladić u pritvoru “samo leži i nema snagu ni za šta”, branilac Lukić je primijetio da za ocjenu njegovog stanja nije dovoljan samo običan pregled, nego su neophodne detaljne medicinske pretrage, na šta je sudija Orie rekao da Odbrana takve pretrage može zatražiti.

Suđenje Mladiću bilo je, iz istog razloga, prekinuto u petak, 23. augusta, ali je nastavljeno nakon vikenda, kada se optuženi pojavio u sudnici.

Mladić je, prije hapšenja krajem maja 2011., preživio tri moždana udara, zbog čega mu je pokretljivost desne strane tijela ostala umanjena.

U pritvoru Tribunala, odnosno haškoj bolnici Bronovo, Mladić je u međuvremenu liječen od upale pluća i podvrgnut lakšim intervencijama, a testiran je i na maligna oboljenja, uz negativne rezultate.

Tokom rasprave o njegovom zdravstvenom stanju, početkom juna ove godine, optuženi je zahvalio Sudu i medicinskom osoblju u pritvoru što su mu “spasili život” i “izvukli ga iz groba”.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bh. općina, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem kao i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.