Sarajevo
0

Moguće poskupljenje smještaja i hrane u studentskim domovima

FENA
Studentski dom Nedžarići
Studentski dom Nedžarići
Direktor Studentskog centra Sarajevo Emir Kadrić najavio je da bi, uslijed najave poskupljenja životnih namirnica, energenata i ostalog što ulazi u cijenu usluga studentskog centra, moglo doći do korekcija cijena ishrane i smještaja u studentskim domovima, te istaknuo da zbog toga studenti ne bi trebalo da snose posljedice.

"Moramo se na vrijeme pripremiti jer je očigledno da s ovom cijenom ne možemo adekvatno pružati uslugu našim korisnicima i izmirivati obaveze prema dobavljačima. Sačekat ćemo zvanične statističke podatke i nakon toga morati promptno reagirati", kazao je Agenciji FENA Kadrić.

Precizirao je da studenti ovaj put ne bi trebalo da snose posljedice eventualne korekcija cijena, te apelirao na resorna ministarstva i nadležne organe vlasti na naprave sanacioni program posebno ako se zna da je standard studenata ugrožen u svakom pogledu.

"Ukoliko se ne bude tako reagiralo, mnogi studenti će biti prinuđeni prekinuti studije ili napuštati studentske domove jer je pitanje kako će njihovi roditelji moći snositi te troškove", kazao je.

Prosječna cijena smještaja i ishrane u studentskim domovima u Sarajevu je 330 KM po studentu. Studenti plaćaju 100 do 150 KM, ovisno od kategorije sobe, a dio plaća kanton iz kojeg student dolazi.

Direktor Kadrić kaže da su obavljene osnovne pripreme objekata za prijem studenata u novoj akademskoj godini koliko su to finansijske prilike dozvoljavale, ali da nažalost nisu uspjeli zanovati posteljinu niti ostali inventar čime bi se umnogome poboljšali uvjete stanovanja.