BiH
802

Moderni prostor Opće bolnice se napušta, a pacijenti se smještaju u nefunkcionalne i stare zgrade

Piše: N. N.
Prostorije koje koristi UKCS (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zgrada Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš je projektovana kao bolnica, sva je pod jednim krovom i ima vrlo solidne bolesničke sobe. Većina soba su četverokrevetne uz vrlo mali broj šestokrevetnih soba, a Opća bolnica raspolaže sa ukupno 320 kreveta.

Svaka soba ima bolesničko kupatilo, a cijela bolnica je obnovljena neposredno nakon rata.

Iz modernog prostora idu u zgrade bez lifta

"Prostor kojim raspolaže Opća bolnica trenutno je u boljem stanju nego većina prostora koje ima KCUS. Posebno su u lošem prostoru smještene sve interne klinike UKCS (kardiologija, hematologija, gastroentrologija i endokrinologija), kao i hirurške klinike", kaže doktor Dragan Stevanović, predsjednik Upravnog odbora Ljekarske komore KS i šef Odjeljenja za internu medicinu.

U Opću bolnicu su u posljednjih nekoliko godina uložena znatna sredstva. Adaptirane su sve hirurške sale, kompletan prostor gdje se nalazila radiologija je adaptiran, a nabavljen je i CT aparat koji je u funkciji, kao i nekoliko rendgen aparata.

Prije pola godine obnovljen je prostor i instaliran magnet, za šta je izdvojeno više od četiri miliona KM. U prošloj godini je adaptirana spalionica za medicinski infektivni otpad, za šta je KS izdvojio 400.000 KM, a taj prostor je svečano otvoren u novembru. Također, riješeno je pitanje medicisnkih plinova, za šta je izdvojeno 600.000 KM.

Milioni investirani u bolnicu koju zatvaraju

"Sada imamo situaciju da je neko u posljednje tri ili četiri godine u funkcionalno sređivanje bolnice uložio više od 10 miliona KM i sada sve to želi zatvoriti. U novembru smo svečano otvarali nešto za šta smo od građana uzeli 400.000 KM, a u decembru kažemo da ćemo to sve zatvoriti", kaže Stevanović.

On napominje da UKCS raspolaže prostorima iz austrougarskog perioda, koji se ne mogu adaptirati.

"Sad adaptiraju Kliniku za gastroenterologiju koja nema lift, već imaju angažirane nosače koji nose pacijente. Bolesničke sobe su mnogo nefunkcionalnije, mnoge sobe nemaju bolesnička kupatila, svaka soba nema kiseoničko mjesto, kako je to kod nas", kaže Stevanović.

On napominje da je centralna zgrada UKCS-a gdje je smještena Dijagnostika i poliklinika izuzetno moderna, ali da je potrebno 100 miliona KM da bi se ona završila. No, čak i kad se ona u potpunosti završi raspolagat će sa 800 kreveta, pri čemu UKCS sada ima 1.900 kreveta.

"Postoji plan da se završi zgrada DIP-a, čime bismo dobili 800 funkcionalnih postelja. Postoji plan izgradnje još jedne slične zgrade, ali ostaje još blizu 1.000 kreveta u lošim uvjetima. Postoji plan izgradnje još jednog objekta, ali sve je to na duge staze", kaže Stevanović.

Namjerno smanjivali broj pacijenata

Od 2010. godine postoji trend smanjenja broja pacijenata koji su koristili usluge Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš, pri čemu su bolnički kapaciteti u tom trenutku bili popunjeni 75 posto.

No, dr. Dragan Stevanović kaže da se od dolaska Sebije Izetbegović na direktorsku poziciju prije tri godine sistemski radilo na smanjivanu pacijenata kako bi se pravile uštede.

"Problem je što je bolnica bila negdje ni na nebu ni na zemlji, smještena između domova zdravlja kao primarne tačke i UKCS-a kao tercijarne tačke liječenja. Opća bolnica je trebala biti filter između domova zdravlja i UKCS-a, jer su tercijarni kapaciteti najskuplji i tamo se nastoji ležati najmanje”, kaže za Klix.ba dr. Dragan Stevanović.

Iako su bolnički kapaciteti nepopunjeni, specijalističko-dijagnostički odjeli bolnice rade punim kapacitetom te su u potpunosti iskorišteni. To zabrinjava jer bi se spajanjem UKCS-a i Opće bolnice mogle napraviti još veće gužve i liste čekanja za najobičnije preglede.

Stevanović napominje da nema ništa protiv spajanja Opće bolnice i UKCS-a, ali da je protiv napuštanja zgrade koju sada koristi Opća bolnica.