BiH
102

Mladi žele da se volonterski rad priznaje kao radno iskustvo

Klix.ba
O Prijedlogu zakona o volontiranju raspravljat će se na narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Iz Instituta za razvoj mladih Kult su istakli da se nadaju da će donosioci odluka svojim "za" ovome zakonu dati konkretan potjecaj razvoju volonterstva i volonterima/kama verificirati njihov društveno koristan angažman.

"Taj pozitivan korak mladima bi znatno vratio povjerenje u institucije vlasti koje je zbog lošeg položaja mladih ozbiljno poljuljano", istaknuto je iz Kulta koji je u saradnji s Komisijom za pitanja mladih inicirao donošenje zakona o volontiranju FBiH.

"Mladi bi kroz usvajanje zakona o volontiranju u FBiH imali raspoložive mehanizme za vlastitu izgradnju ličnosti, mogućnost stjecanja vještina i iskustva koje ne mogu steći tokom formalnog obrazovanja, njihovo volontersko iskustvo moglo bi biti priznato i vrednovano prilikom zapošljavanja, što bi uvelike ublažilo diskriminaciju mladih na tržištu rada s obzirom da poslodavci zahtijevaju najmanje dvije godine radnog iskustva.

Koliko je volonterima/kama, prevashodno mladima, važno priznavanje volonterskog rada u struci kao radnog iskustva pokazuju rezultati našeg anketnog pitanja: Treba li volonterski rad u struci biti priznat kao radno iskustvo? 96,76% odgovora je da, 0,23% ne i ne znam 0,4%", istaknto je iz Kulta.