Pogodnost za 50.000 mladih
294

Dom naroda FBiH bi danas trebao usvojiti Zakon o volontiranju

Piše: E. G.
Mirza Ustamujić
Mirza Ustamujić
Na dnevnom redu sjednice Doma naroda Parlamenta BiH naći će se Prijedlog zakona o volontiranju i ukoliko bude usvojen bit će ispunjeni svi uvjeti da stupi na snagu. Budući da su sve parlamentarne komisije i klubovi dali pozitivno mišljenje, očekuje se da će zakon i biti usvojen.

Predlagač je Komisija za mlade Parlamenta BiH koja je i pripremila Prijedlog zakona zajedno sa brojnim nevladinim organizacijama te Institut za razvoj mladih KULT iz Sarajeva.

Ono što je glavna karakteristika ovog zakona je to da će se dugoročno volontiranje priznavati kao radno iskustvo koje će mladim ljudima najčešće koristiti prilikom traženja prvog posla.

"Nakon godinu i po dana rada na Zakonu, zadovoljstvo mi je da sam vodio jedno radno tijelo koje je prvi put provelo kompletnu proceduru, od Nacrta i vođenja javnih rasprava, preko konsultativnih procesa, do pripreme Prijedloga zakona i nejgovog usvajanja. Zakon o volontiranju se donosi prvi put u Federaciji BiH i regluše ovu oblast u potpunosti, čime se odredbe Zakona o radu, koje su omogućile tretiranje volontera kao 'jeftine radne snage', stavljaju van snage, te sprečava zloupotrebu volontera u potpunosti", ističe Mirza Ustamujić, predsjednik Komisije za mlade.

U Komisiji za mlade ističu da je Zakon nastao na osnovu najboljih EU praksi i najnovijih preporuka iz oblasti volontiranja. Zakon o volontiranju sprečava da organizatori volontiranja budu privatne kompanije, ali ostavlja mogućnost i daje preporuke da to sada preuzmu naprimjer viskoškolske ustanove.

Najveći broj volontera je dobi od 18 do 35 godina i pretpostavka je da se ovim otvara mogućnost da 50.000 mladih kroz neformalno obrazovanje, još tokom studija, stječu priznato radno iskustvo, za što bi im certifikat izdalo Fedaralno ministarstvo pravde, kažu u Komisiji.

"Kada su u pitanju maloljetni volonteri, oni bi za svoj angažman u društveno korisnim aktivnostima mogli dobiti određen broj bodova koji bi im pomogao pri upisu na fakultete. I ovo je samo jedan mali segment koji ukazuje svu upotrebljivost ovog Zakona, dok me, s druge strane, posebno raduje činjenica da su zemlje iz okruženja, poput Hrvatske, Srbije ili Albanije, izrazile spremnost da se upoznaju sa našim zakonom i čak određene odredbe implementiraju u vlastite zakone", kazao je Ustamujić za Klix.ba.

Naš sagovornik dodaje i to da je važno što je Zakon nastajao u saradnji s nevladinim sektorom i KULT-om, ali i sa svim mladim zastupnicima iz gotovo svih političkih partija unutar Komisije za pitanja mladih. Ovo je lijepa poruka o saradnji vladinog i nevladinog sektora, ali i odgovornosti mladih političara i ideja koje dolaze, kazao je predsjednik Komisije za mlade.