Institut za razvoj mladih KULT
396

Zakon o volontiranju će spriječiti odlazak mladih iz zemlje

Piše: E. G.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na posljednjoj sjednici je dao zeleno svjetlo Zakonu o volontiranju, čiji je predlagač Komisija za mlade.

Podrškom Zakonu su naročito zadovoljni u Institutu za razvoj mladih KULT, koji su dobrim dijelom i učestvovali u njegovoj izradi. U KULT-u kažu da je, prema njihovim istraživanjima, 93 posto mladih podržalo Zakon koji će im pružiti lakši i kvalitetniji dolazak do verificiranog radnog iskustva i time bržeg zaposlenja.

"Napokon je usvojena legislativa koja je od velikog značaja za sve sadašnje i buduće volonterke i volontere, prije svega nas mlade. Treba napomenuti da će biti izrađen registar institucija u kojima će se moći volontirati, čime će biti izbjegnute sve zloupotrebe. Također, izradit će i svojevrstan pandan radnoj knjižici - volontersku knjižicu, koja će biti validan, zakonski ovjeren dokaz volontiranja. Cjelokupan proces je bio vrlo iskren vid korektne saradnje vladinog i NVO sektora, najprije Komisije za pitanja mladih i Instituta za razvoj mladih KULT. I naravno, preporučujem svakom da pročita tekst ovog Zakona i informira se o novim pravima i obavezama", kaže za Klix.ba Muamer Logo, saradnik za odnose s javnošću KULT-a.

Naš sagovornik ističe i to da je ovo šansa da se spriječi odlazak iz zemlje 70 posto mladih.

Pretpostavka je da se ovim otvara mogućnost da 50.000 mladih kroz neformalno obrazovanje, još tokom studija, stječu priznato radno iskustvo, za što bi im certifikat izdalo Federalno ministarstvo pravde.

Tekst Zakona i sve o Zakonu potražite ovdje.