Pomoć siromašnima
11

FOTO / Mladi eko-lideri mijenjaju klupe, postavljaju kante i uređuju park u Srebrenici

SRNA
U toku je sanacija gradskog parka u Srebrenici, u okviru projekta "Mladi eko-lideri" koji realizuje Centar za omladinski razvoj "PRONI" iz Brčkog, a donator je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Implementatori projekta su i YouthBuild International, Centar za održivi razvoj, Omladinska informativna agencija i Centar za energetsku efikasnost.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Učesnici projekta mijenjaju trule i polomljene klupe novim, postavljaju kante za otpatke, uređuju zelenilo i ugrađuju rukohvate uz stepenište koje prolazi kroz park.

Eko tim leader Nino Sekulić rekao je Srni da projekat traje 18 mjeseci i da je obuhvatio 720 mladih organizovanih u nekoliko grupa u sjeveroistočnom dijelu BiH, čija obuka traje šest sedmica.

"Svi učesnici projekta tri sedmice pohađaju teoretsku obuku o timskom radu, ekološkim akcijama, liderstvu, pisanju projekata i drugim temama, a zatim imaju tri sedmice praktične obuke i rada na terenu", rekao je Sekulić.

Foto: SRNA
Foto: SRNA
Iz Srebrenice je u ovaj projekat uključeno 20 omladinaca, koji su u okviru praktične obuke postavili fasadu na kuću jedne socijalno-ugrožene žene koja živi sama u selu Dugo Polje, a ugradili su i termoizolaciju i pripremaju se za ugradnju nove stolarije na kući jedne siromašne porodice u selu Jasenova.

Ova grupa učesnika projekta "Mladi-eko lideri" pravi i poklanja solarne lampe siromašnim domaćinstvima koja nemaju sredstava da plaćaju električnu energiju.

Nakon ove obuke najuspješniji polaznici imaće i specijalističku obuku koja će im omogućiti sticanje sertifikata i zapošljavanje u kompanijama uz podršku USAID-a.