Zavidovići
0

Mitropolit Nikolaj služio liturgiju u manastiru u Vozućici

FENA
Foto:Arhiv
Foto:Arhiv
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski gospodin Nikolaj je u nedjelju, na pravoslavni praznik Silaska Svetog Duha na apostole, u manastiru Svete Trojice u Vozućici, opština Zavidovići, služio Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje jednog sveštenika i jednog đakona Mitropolije dabrobosanske.

Pošto je ovaj dan i krsna slava manastira u Vozućici, mitropolit Nikolaj je nakon liturgije, kojoj je prisustvovao veliki broj izbjeglica iz ovog kraja, osveštao slavsko žito i prelomio slavski kolač. Kum krsne slave manastira ove godine bio je Nevenko Pantić, saopćila je Informativna služba Mitropolije dabrobosanske.

Mitropolit Nikolaj je u obraćanju okupljenom pravoslavnom narodu rekao da je ovaj dan rođendan pravoslavne crkve kada se obilježava silazak Svetog Duha u vidu ognja na apostole i presvetu Bogorodicu.

  • Ovaj praznik nam pokazuje da naša otadžbina nije ovdje na zemlji, nego na nebu, poručio je Nikolaj. Podsjetio je da je manastir u Vozućici zadužbina kralja Dragutina Nemanjića i da je sagrađen u 14. stoljeću.

Na područje vozućke i stoške parohije vratilo se samo oko 70 srpskih porodica, dok je prije rata u stoškoj parohiji bilo više od 600, a u vozućkoj više od 800 domaćinstava, navodi se, između ostalog u saopćenju.