"Ne dozvolite da nas ubijaju"
4

Miss Sarajeva je postala simbol otpora opkoljenog grada

Klix.ba
Takmičenje za Miss opkoljenog Sarajeva, koje se održalo 1993. godine, postalo je simbol otpora glavnog grada BiH, kao i njegova pobjednica, tada sedamnaestogodišnja Inela Nogić. Umjesto da zatraži mir u svijetu, Inela je prenijela vapaje Sarajlija porukom "Ne dozvolite da nas ubijaju".
Takmičenje za Miss opkoljenog Sarajeva je odrazilo karakter 380.000 ljudi koji su u to vrijeme živjeli u Sarajevu. Njegovi stanovnici su pokušavali živjeti normalnim životom iako su svakodnevno bili pod paljbom teškog naoružanja i snajpera. Noćna mora Sarajlija je trajala gotovo četiri godine, koliko je glavni grad BiH bio pod opsadom bosanskih Srba. Inela je danas majka dvoje djece i živi u Holandiji, ali redovno posjećuje svoje roditelje u Sarajevu.

Ove sedmice se prvi put nakon dva desetljeća ponovo popela na binu na kojoj je 1993. godine postala simbol opkoljenog Sarajeva.

Kada se popela na binu, njene emocije su proradile, prekrila je svoje lice rukama i pokušavala zadržati suze. Inela se prisjetila osjećaja pobjede i podigla svoje ruke u zrak te mahala redovima praznih sjedišta. Posljednji put kada je bila na ovom mjestu, prkosila je granatama i snajperima kako bi došla na takmičenje i vratila se kući s krunom.

"To je bilo nevjerovatno učiniti tokom rata, ali smo pokušavali živjeti normalnim životom. To je bila neka vrsta odbrambenog mehanizma", izjavila je Nogić za Washington Post.

Kada je Inela postala miss, Sarajevo je bilo 14 mjeseci pod opsadom, koja je ukupno trajala skoro 47 mjeseci. Sarajevo je bilo duže pod opsadom nego što je bio slučaj sa St. Petersburgom u Drugom svjetskom ratu. U to vijeme, apeli BiH za pomoć su rezultirali dostavljanjem hrane. UN je pakete slao preko vojnih posmatrača koji nisu radili gotovo ništa osim toga.

Građani Sarajeva su željeli da se zaustavi ubijanje i uništavanje, željeli su struju, vodu, grijanje i prestanak granatiranja. Dnevno je na Sarajevo padalo oko 330 granata. Više od 11.500 civila je ubijeno u Sarajevo od aprilla 1992. do marta 1996. godine, uključujući 1.600 djece.

Uprkos opsadi građani Sarajeva su organizovali mjuzikle i gledanje filmova u podrumima pokušavajući sebi i ostatku svijeta dokazati da su neuništivi. Nogić i još 12 tinejdžerki, od kojih su neke imale rane po nogama nastale usljed ranjavanja gelerima, takmičile su se za Miss opkoljenog Sarajeva. Pokazale su i poznati transparent na kojem je pisalo "Ne dopustite im da nas ubijaju".

"Bilo je mnogo apela da se rat okonča, tražili smo pomoć na sve moguće načine, ali ništa nije uspijevalo. Takmičenje je bilo jedan od načina da privučemo pažnju i da neko napokon nešto uradi. Samo smo željeli da se rat završi", izjavila je Nogić.

Nakon što je pobijedila, Inela je novinarima izjavila da nema planova za budućnost, jer ne zna da li će sutra uopće biti živa. Njen magični osmijeh je inspirisao irsku rock grupu U2 da snimi pjesmu "Miss Sarajevo", koja je nakon toga često izvođena sa operskom zvijezdom Lucianom Pavarottijem.

Grupa U2 je 1997. godine održala koncert u Sarajevu, dvije godine nakon završetka rata. Frontmen Bono je držao Inelu za ruku dok je pjevao pjesmu koju joj je posvetio.

Video u kojem djevojke pokazuju transparent je dio svakog dokumentarnog filma o opkoljenom Sarajevu.

"Mama me je nagovorila da se takmičim. Dugo mi je trebalo da shvatim da sam postala simbol otpora Sarajeva", izjavila je Nogić, objavio je Washington Post.