BiH
77

Mirza Hatić svjedočio protiv Alena Čengića: Prijetio stečajnim upravnicima, a jednog pretukao

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište Alenu Čengiću i njegovim saradnicima koji se tereti za više krivičnih djela među kojima su porezna porezna utaja, teška krađa, ugrožavanje sigurnosti i prostitucija. Danas je svjedočio Mirza Hatić, koji trenutno služi kaznu u KPZ Zenica zbog drugih krivičnih djela, a kojem je u ovom slučaju dat imunitet.

U trosatnom svjedočenju Hatić je opisao kako je počeo raditi za Alena Čengića te na koji način je ispunjavao njegove naredbe među kojima je i premlaćivanje prvog stečajnog upravnika Holiday Inna Nedima Memića, zastrašivanje drugog stečajnog upravnika Mirze Mahmutovića i njegove šefice osiguranja, kao i krađa, tačnije iznošenje umjetničkih slika iz ovog hotela.

Hatić je istakao kako su Čengićevi saradnici bili Mehmed Puškić koji mu je bio desna ruka, a da je Adnan Hadžibajrić, koji se vodio kao direktor hotela Holiday Resort bio "pijun poput njega" (Hatića, op.a.).

Tražio zaštitu

Hatić je bio zadužen za osiguranje kazina MaxBet koji se nalazio u okviru Holiday Resorta, a vremenom se, kako je rekao, zbližio sa Čengićem. Kazao je kako je njemu i ostalim uposlenicima osiguranja u kazinu Čengić nabavio jedan pištolj koji nisu smjeli iznositi iz kazina, a služio im je za sigurnost.

"Tražio je od mene da nađem momke kako bi imao ekipu koja će ga štiti od Albanaca i Sandžaklija, kao i od Izudina Spahovića, Keljmendija i drugih da mu ne uzimaju reket", započeo je Hatić.

Kazao je kako mu je Čengić rekao da ima problem s novim stečajnim upravnikom Memićem, te da bi Hatić trebao "pretući njegovog sina Denija kako bi mu zaprijetio i prenio poruku".

"Dao mi je njegovu fotografiju, rekao gdje radi i tražio od mene da saznam gdje živi. Pratio sam ga i saznao da živi kod Vječne vatre. Tada sam pozvao gazdu (Čengić, op.a.) i rekao mu, a onda smo zajedno otišli i bili smo sretni kada smo pronašli ulazna vrata od stana. Nakon nekoliko dana mi je Čengić rekao da nećemo dirati Denija već da uništim Nedima jer ga on dijeli do kapitala. Pratio sam ga i vidio da živi u Radničkoj ulici. Obavijestio sam gazdu i on se sam uvjerio, te smo dogovorili detalje napada. Rekao mi je da uzmem pištolj iz kazina, da iznajmim vozilom i da mu prenesem poruku '...Otiđi sudiji i reci da više neće voditi stečajno upravljanje isključivo iz zdravstvenih razloga, u suprotnom proći će puno gore Deni (Nedimov sin) koji živi u ulici Brodac'. Dobio sam 1.000 KM za ovo", rekao je Hatić navodeći da se to desilo u junu 2014. godine.

Pretukli stečajnog upravnika

Hatić je sa svojim drugom unajmio vozilo Opel Corsu, skinuo registracije s automobila, stavio fantomku na glavu, a njegov drug kačket i maramu i čekali su Memića u automobilu ispred ulaza. Kada se stečajni upravnik pojavio, kaže Hatić, bio je u pratnji najvjerovatnije porodice. Hatić i njegov prijatelj su mu prišli s leđa i počeli ga udarati.

"Ja sam ga udarao pištoljem po leđima, pao je na pod i udarali smo ga nogama i rukama. Tada sam mu prenio poruku. Sve je trajalo oko minutu dok je njegova porodica vrištala. Sjeli smo u automobil i pobjegli prema tranzitu gdje smo se riješili fantomke i pištolja. Drugu sam dao 600 KM, a za najam automobila 350 KM. Javio sam Čengiću da je obavljeno, a on je rekao kako nije znao da sam tako brz dodavši kako je sve posmatrao sa tranzita. kupio mi je mobiitel i dao njegov broj da mu šaljem poruke da ode Hakiji u Općinskom sudu i odustane od pozicije stečajnog upravnika jer će mu porodica biti u problemu. Memića više nikada nisam vidio", kazao je Hatić.

Prijetili novom stečajnom upravniku

Čengić je, prema njegovim navodima, ušao "kao gazda" u Holiday Inn 40-50 dana nakon napada. Razgovarao je s radnicima, dao im naknade i obećao da će hotel za šest mjeseci biti pun. Novi stečajni upravnik Muhamed Mahmutović je došao na jesen 2014. godine i imao je veoma loš odnos sa Čengićem jer su se, prema Hatićevim riječima, stalno svađali.

"Čengić je volio manipulisati i biti gazda, a Muhamed to nije dao i nije htio pristati na njegove uvjete. Čengić mi je tada rekao kako bismo mogli verbalno napasti stečajnog upravnika, što smo i uradili. Čengić mu je pokazivao na stolu nešto rekavši kako on stoji na putu između njega i blaga te da će morati proći kroz njega. Čovjek se prepao jer je mislio da ćemo ga pretući. Čengić mi je rekao da u maju 2015. godine moram napasti Muhameda. Pratio sam ga i saznao gdje živi. Gazda mi je rekao da mu čekićem polomim sve prste lijeve ruke, a nikako desne jer mu ta treba da potpiše da više neće biti stečajni upravnik. Dao mi je 4.000 KM za ekipu i 2.000 KM meni. Do toga nije došla jer sam uhapšen zbog drugog krivičnog djela", rekao je Hatić.

Hatić tvrdi da je šefici osiguranja stečajnog upravnika, prema nalogu Čengića, sprejem uništio automobil napisavši na svakom dijelu riječ ku**o.

"Tada joj je Čengić rekao da će joj kupiti novi automobil ako pređe na njegovu stranu", rekao je Hatić.

Prema njegovim riječima, zastrašivali su i Mehmeda Obradovića koji je radio s tadašnjim stečajnim upravnikom. Čengić mu je navodno rekao da mu stavi pištolj pod rebra i kaže da "pazi na čijoj je strani", te da mu pozdravim kćerku Šejlu. Uradio je Hatić ovo s prijateljem, ali Obradovića nije uspio prepasti već naljutiti. Obradović je Hatića prijavio Federalnoj upravi policije.

"Čengić mi je rekao kako mu je prijatelj iz FUP-as rekao da me je Obradović prijavio. Kupio mi je mobitel i rekao da šaljem poruku 'ti se šetaš FUP-om, a mi ćemo po Vapianu' (mjesto gdje mu kćerka radi, op.a.). Više ga nikada nisam vidio, a mobitel sam bacio", kazao je .

Krađa slika i pravljenje kopija

Kada su u pitanju umjetničke slike, Hatić je detaljno opisao kako su ih navodno on, Čengić i Jasmin Kulenović iznosili iz prostorija koje su se nalazile pored kancelarije uprave iznad recepcije i hodnicima i sporednim ulazima prenosili u skladište u kazinu. Tu su, kako kaže, skidali slike iz ramove, ramove su uništavali, a slike je Čengić nosio u automobil. Kulenović je potom dobijao crteže slika koje je bojio, stavljao u nove ramove, farbao ramove da izgledaju starije i stavljao na mjesto gdje su bile stare. Također, skidali su i pečate koje je porezna inspekcija stavljala na originale i stavljali ih na kopije.

"Ne znam gdje je vozio slike ali mi je rekao da će mi dati 50.000 eura kada ih proda. Taj novac nisam dobio. Jednu noć su prenosili slike bez mene, a ja sam bio u sobi gdje su nadzorne kamere i vidio sam da se, uprkos tome što Čengić ne pali svjetlo, vide sjene na kamerama. Upozorio sam ga, a on je nazvao Mehmeda Puškića tražeći da promijeni snimač bez objašnjenja što je ovaj i učinio ujutro", kazao je.

Optužio FUP za saradnju s Čengićem

Istakao je da je i sam snimao mobitelom Čengića kako nosi slike u svoj automobil, ali da mu je ta kartica oduzeta kada su ga hapsili zbog drugog krivičnog djela.

"Karticu su uništili njegovi prijatelji iz FUP-a. Imao je prijatelja koji mu je sve javljao, sigurno je tako bilo i kada su pronašli karticu kod mene", rekao je Hatić.

Poručio je kako su on i njegova porodica primili razne prijetnje od kriminalaca koje je poslao Čengić, te da se ovim svjedočenjem izložio opasnosti. Čengić je negirao sve optužbe.

Nastavak Hatićevog svjedočenja bit će 19. januara u 12 sati kada će ga ispitati odbrana Alena Čengića, Adnana Hadžibajrića, Saudina Didika, Mehmeda Puškića i Adisa Skorupana.