BiH
587

Mirni protest "Istina i pravda za Dženana": Tužiteljici ćemo okrenuti leđa kao što je ona cijelom slučaju

Piše: A. B. i A. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Otac, rodbina, prijatelji Dženana Memića i građani Sarajeva okupili su se jutros ispred tržnog centra SCC kako bi mirnim protestom zatražili da se ubrza istraga o ubistvu ovog 22-godišnjaka. Kolona je potom krenula prema zgradi Tužilaštva KS, gdje su predati zahtjevi porodice.

Dženanov otac Muriz poručio je da je izgubio povjerenje u pravosuđe KS i da je izuzetno zabrinut i nezadovoljan zbog spore istrage, s obzirom da porodica već 60 dana nema informacija o rezultatima istrage.

"Želim poručiti svima da ovaj slučaj ne smije biti zaboravljen i da se neću smiriti dok se ne sazna ko je odgovoran za smrt mog sina. Također poručujem da ovaj slučaj neće završiti kao predmet rahmetli Mahira Rakovca, ne samo zbog mog djeteta, nego zbog sve druge nevine djece kojoj se to može desiti ako pravosudne institucije ne budu radile svoj posao", stav je oca ubijenog mladića.

Dženanova majka od tuge nije mogla doći na ovo okupljanje.

Ogorčeni odnosom prema porodici

Podsjetimo, Dženan je preminuo 15. februara 2016. godine nakon teških povreda koje je 8. februara, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom. Njegova smrt nastupila je pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Prijatelj porodice Asad Fočo kazao je da će okupljeni mirnom šetnjom doći do Tužilaštva Kantona Sarajevo.

"Ukoliko tužiteljica izađe i pokuša nam se obratiti, okrenut ćemo joj leđa, kao i ona cijelom slučaju. Jedinog svjedoka događaja štite Tužilaštvo i policija, što nas najviše boli. Najviše smo ogorčeni odnosom prema porodici i šturim informacijama", kazao je Fočo.

Ko je odgovoran za pogrešan smjer istrage

Roditelji ubijenog Dženana, Muriz i Munevera podnijeli su zahtjev za hitno provođenje istražnih radnji i rasvjetljavanja ubistva u kojem traže odgovore na pitanje ko je odgovoran za deset dana nerada i pogrešnog smjera istrage. Traže da se ispitaju okolnosti koje su istragu usmjerile samo na saobraćajnu nezgodu.

Također pitaju "kako se slijepo vjerovalo Alisinoj izjavi da je riječ o saobraćajnoj nezgodi, a sada se uvažava njena amnezija za konkretna dešavanja u tom predmetu".

"Ko je utvrdio da Alisa Mutap ode kući iz UKCS-a sa tragovima krvi na odjeći, bez da se utvrdi kome ona pripada, bez da se predmetna majica izuzme u cilju DNK vještačenja. Možda je predmetna krv pripadala upravo ubici? Zašto nije kriminalistički obrađena i zadržana u pritvoru, zar je vlastitom izjavom mogla sebi napraviti alibi?", samo su neka od pitanja na koja odgovore traži Dženanova porodica.

Kako su najavili, nakon predavanja liste sa zahtjevima Tužilaštvu KS nemaju želju da se susretnu sa glavnom tužiteljicom.

"Tužiteljicu Dalidu Burzić brine što otac tužioca Merisa Ćate pije tablete, dok smrt mog djeteta nije bitna", kazao je Memić u obraćanju okupljenima. "Ne znamo ko štiti Alisu Mutap. Dženanova jedina greška je što je upoznao Alisu".

Najava novih protesta

Tužilaštvo je 9. marta obavijestilo javnost da su došli do saznanja da je Dženan Memić ubijen, a na ovom slučaju angažovana su dva tužioca.

Na današnjem okupljanju najavljeno je da će se protesti ponavljati i da će biti brojniji i organizovaniji, a koloni se pridružio i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.