Prijatelji životinja u BiH
0

Mirni protest 20. marta protiv nasilja nad životinjama i brutalnosti uopće

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Organizacija Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini zahtijeva kriminalističku istragu povodom zadnjeg događaja brutalnog nasilja nad životinjama u Sarajevu.

Organizacija poziva građane na mirni protest 20. marta, ispred sarajevske Katedrale u 12 sati, koji će biti održan u znak protivljenja nasilju nad životinjama i brutalnosti uopće.

U današnjem saopćenju za javnost Prijatelji životinja navode da je "grupa individua" skupno učestvovala u nedavnoj nelegalnoj brutalnoj borbi pasa u kojoj je pit bull bio nahuškan na nemoćnog psa lutalicu kojeg je jača životinja kidala, grizla i svirepo povređivala.

"Prijatelji životinja u BiH kao i brojni građani koji su bili u prilici da vide snimak ove neviđene brutalnosti objavljene na Facebooku, podnijeli su krivične prijave protiv počinilaca zlodjela zahtijevajući punu kriminalističu istragu o slučaju te kažnjavanje počinilaca budući da su nedvojbeno prekršene odredbe Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja te Krivičnog zakona Federacije BiH", navedeno je u saopćenju ove organizacije.

Napuštenom psu koji je bio žrtva perverznog ljudskog iživljavanja namjerno su nanošeni patnja i bol te je namjerno mučen, izložen stresu i strahu. Zato počinioci moraju odgovarati, zaključak je Organizacije

Ona dodaje da taj događaj nije jedini te da se nezakonito nasilje nad životinjama provodi svakodnevno, da su nezakonite borbe pasa realnost u cijeloj Bosni i Hercegovini, da pse lutalice ljudi često nezakonito hvataju i koriste kao meso za treniranje drugih životinja radi borbe pasa.

Organizacija zahtijeva od nadležnih proširenje istrage u vezi s nezakonitim borbama pasa da bi organizatori bili kažnjeni najvećom mogućom zatvorskom kaznom.

"Apelujemo i građanima da se aktivno uključe u borbu za pravedno i zdravo društvo, da prijave sve slučajeve nasilja nad životinjama i svako postupanje protivno Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja i Krivičnom zakonu. Nasilje nad životinjama uvijek vodi nasilju nad ljudima i zato ga moramo zaustaviti i sve počinioce primjereno kazniti".