BiH
77

Ministarstvo prosvjetne radnike želi penzionisati što prije, iz Sindikata poručuju da je to opasno

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Najnovija odluka Vlade Kantona Sarajevo (KS) koju potpisuje Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih podrazumijeva da prosvjetni radnici koji ispunjavaju uslove za penziju trebaju prekinuti radni odnos u trenutku ispunjavanja uslova, a ne čekati kraj polugodišta ili školske godine. S tom odlukom se ne slažu u Sindikatu te upozoravaju na prava učenika, ali i malverzacije koje iz toga proizilaze.

Prema trenutno važećim zakonskim propisima radnik u penziju odlazi s navršenih 65 godina života i 20 godina staža, ili sa 40 godina staža, osim u situacijama kada ne postoji neki specijalni dogovor između radnika i poslodavca, da se ugovor o radu produži.

Ipak, kada su u pitanju prosvjetni radnici u Kantonu Sarajevo, nedavno je u Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih potpisana jedna odluka koja je unijela konfuziju i nemir među radnike. Naime, iz Ministarstva novom odlukom upozoravaju direktore škola da je produžavanje radnog odnosa za uposlenike koji su ispunili jedan od uslova za penziju suprotan postojećim zakonskim odredbama.

Vlada KS je na sjednici 15. januara 2016. godine donijela Zaključak kojim se zadužuju svi rukovodioci budžetskih organizacija da odmah poduzmu sve aktivnosti u cilju penzionisanja svih zaposlenika koji ispunjavaju uslove i da nakon toga obavijeste Vladu KS.

Međutim, problem nastaje ako prosvjetni radnik uslove za penziju ispuni naprimjer u mjesecu martu. Onda se postavlja pitanje da li da se taj radnik penzioniše u tom trenutku ili da se čeka kraj školske godine.

Iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH smatraju kako nova odluka Vlade KS o prekidu radnog odnosa u onom trenutku kada radnik ispuni uslove za penziju, na primjeru prosvjete nije dobra.

"Mi moramo zaštititi prava djece. Naprimjer, imamo situaciju gdje učitelj napuni 65 godina života u martu i hoće da ga po sili zakona penzionišu, a mi smatramo da je to nonsens, jer tada učenicima dolazi novi nastavnik koji nema uvida u znanje učenika i njihovo učenje od septembra. S druge strane, novi radnik biva angažovan bez konkursa i uglavnom dolazi preko štele", istakao je za Klix.ba Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora Sarajevo Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Iz Sindikata upozoravaju kako je posebno diskutabilan način na koji je nova odluka Vlade KS dostavljena svim školama. Odluku o primjeni novog Zaključka Vlade KS nije potpisao aktuelni ministar Elvir Kazazović, već sekretarka ministarstva Ljiljana Prečelc.

"Interesantno je da u odsustvu ministra i bez znanja Sindikata sekretarka potpisuje akt koji direktno zadire u radnopravne odnose, pri čemu se uopće ne razmišlja da će istim biti direktno oštećeni učenici, a s druge strane istog dana ista ta sekretarka odbija potpisati saglasnosti ministra za raspisivanje javnih konkursa za više od 20 radnih mjesta", saopćeno je iz Sindikata.

Pored toga, Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS nije stavilo van snage odluku iz 2012. godine koja jasno kaže da je prosvjetnim radnicima omogućeno, ukoliko to žele, da u radnom odnosu ostanu do kraja polugodišta ili kraja školske godine.

"Nije svrsishodno, niti u skladu s pedagoškom praksom, da nastavnici koji ispune jedan od zakonskih uslova za penzionisanje u penziju odlaze u toku polugodišta ili školske godine", navodi se u još uvijek važećoj odluci Ministarstva.