BiH
51

Ministarstvo odbrane BiH: Konzerve za Oružane snage su nabavljene zbog vanrednog stanja

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nakon pisanja portala Klix.ba da je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine nabavilo nepotrebne i enormne količine konzervi za pripadnike Oružanih snaga BiH, što pokazuju izvještaji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH, iz Ministarstva ističu da će im velika količina hrane biti potrebna u slučaju požara, poplava i mobilizacije.

Prema informacijama iz Zajedničke komisije za odbranu, nekim konzervama je istekao i rok, a Ministarstvo odbrane ih pokušava uništiti. S druge strane, Ministarstvo navodi da konzervirana hrana u OS BiH služi isključivo kao zamjena za tekuće obroke kada dođe do poremećaja u snabdijevanju artiklima za tekući (kuhani) obrok.

"Konzervirana hrana može imati određene ili neodređene rokove trajanja (godinu, dvije, tri ili su trajnog karaktera). Pravilnikom o materijalnim rezervama je predviđeno čuvanje određenog broja gotovih konzerviranih jela za cjelokupni sastav OS BiH, to jest brojno stanje od 10.000 pripadnika. Imajući u vidu da količinu konzerviranih jela čine konzerve gramaže po normi pripadanja obroka 125, 185, 200 i 400 grama, a to čini ukupno blizu 48.000 obroka, one bi se utrošile u slučaju asimetričnih prijetnji (mobilizacije, poplave, požari itd.) i to kratko vrijeme, maksimalno pet dana", navode za naš portal iz Ministarstva odbrane BiH.

Također navode da se planom ishrane i zamjenskim tablicama prema planu ishrane isti konzervirani obroci mogu upotrijebiti i kao zamjena za tekući obrok.

"Hrana koja je nabavljena i koja se nabavlja za potrebe OS BiH je definirana ugovorima i tehničko-tehnološkim uslovima za ishranu vojnika te standardima Agencije za sigurnost hrane BiH. Ugovorni organ MO BiH je definirao kvalitet, higijensku ispravnost i vremenski prijem, što iznosi prvu trećinu deklariranog roka trajanja istih. Poštujući i uvažavajući sve procedure i zahtjeve iste su komisijski primljene na zalihe u ispravnom stanju", dodaju iz MO BiH.

Na upit da li Državna agencija za istrage i zaštitu vrši istragu u ovom predmetu, iz Ministarstva odbrane BiH ističu da ne raspolažu saznanjima da postoji bilo kakva istraga te da sve interne procedure u resornom ministarstvu po ovom predmetu istražuje Generalni inspektorat MO BiH, a sve po nalogu ministrice odbrane BiH Marine Pendeš.