Na roditeljima i djeci je da izaberu
0

Ministarstvo: Ako želite vjeronauku, imat ćete je

Piše: E. Gorinjac
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dopis Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo upućen školama u ovom kantonu ponovo je izazvao burne reakcije, prije svega Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Naime, učenicima se daje mogućnost odabira između pohađanja nastavnog predmeta vjeronauka, društvo/kultura/religija odnosno kultura religija u srednjoj školi ili nepohađanja nijednog od dva navedena nastavna predmeta.

"O tome će se roditelji izjasniti putem ankete koju će učenici dobiti od svog razrednog starješine. Ukoliko su roditelji već odabrali neki od predmeta, a kao opcija nije bilo ponuđeno da njihovo dijete ne pohađa nijedan od predmeta, anketa će u tom slučaju biti ponovljena, što je u vezi sa jučerašnjim dopisom Ministarstva obrazovanja i nauke KS upućenog školama. Ministarstvo se odlučilo na ovakvu odluku uvažavajući zahtjeve roditelja učenika te uz podršku Vijeća roditelja", rečeno je za Sarajevo-x.com.

U Ministarstvu kažu da će od prvog do petog razreda osnovne škole predmete predavati profesori razredne nastave i nastavnici sa završenim nastavničkim fakultetom društvenog smjera. U šestom i sedmom razredu osnovne škole predmet će predavati nastavnici kulture življenja i nastavnici sa završenim nastavničkim fakultetom društvenog smjera.

U osmom i devetom razredu osnovne škole, predmet će predavati nastavnici sa završenim nastavničkim fakultetom društvenog smjera i ostali nastavnici sa završenim fakultetom drustvenog smjera, uz obavezu polaganja pedagoško-psihološke grupe predmeta.

U srednjim školama, od prvog do četvrtog razreda, predmet Kultura življenja će moći predavati nastavnici sa završenim nastavničkim fakultetom društvenog smjera i nastavnici sa završenim fakultetom društvenog smjera, uz obavezu polaganja pedagoško-psihološke grupe predmeta, navode iz Ministarstva.

Bez obzira na broj učenika koji se odluče za pojedini predmet, nastava za njih će biti organizovana.

"Zakonska je obaveza škola, bez obzira na broj prijavljenih učenika, da organizuju nastavu iz oba predmeta, vjeronauke i alternativnog, te da roditeljima ostave mogućnost da ne odaberu nijedan od ponuđenih. Podsjećamo da je zakonsko pravo poreskih obveznika u Kantonu Sarajevo da imaju jednake šanse i uslove te smo, vođeni ovim principom, donijeli ovakvu odluku", naglašavaju u Ministarstvi obrazovanja i nauke KS.

Također, u osnovne škole Kantona Sarajevo ponovo će biti vraćen predmet Građansko obravovanje/demokratija i ljudska prava, a pohađat će ga učenici devetih razreda. Nastavnici koji će predavati ovaj predmet su oni koji su ranije dobili certifikate za ovaj predmet te nastavnici sa završenim fakultetom društvenog smjera.

Iz Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo negoduju i zbog nedovoljne količine novca u budžetu koja se izdvaja za obrazovanje. Zbog ovaga će jedino ispaštati učenici, navode u Ministarstvu.

"Ministarstvo obrazovanja i nauke je svjesno činjenice da su djeca rođena u Bosni i Hercegovini na neki način u podređenom položaju u odnosu na svoje vršnjake iz razvijenijih dijelova Evrope i svijeta. Vođeni ovom činjenicom, svjesni smo da je jedini kapital, odnosno jedina komparativna prednost koju djeca iz BiH mogu dobiti od države upravo obrazovanje. Zato izražavamo zabrinutost zbog izuzetno niskog budžetskog ulaganja u obrazovanje, koje se, jednostavno rečeno, pretvorilo u namirivanje plata za nastavno osoblje. Bez značajnijeg povećanja budžeta za obrazovanje, to jest ulaganja u razvoj, istraživanje i poboljšanje uslova u obrazovnom sistemu Kantona Sarajevo, naša djeca će i u narednim godinama biti u podređenom položaju te neće moći iskazati svoje kvalitete na pravi način", stav je Ministarstva obrazovanja i nauke KS.