Kanton Sarajevo
32

Ministar o iznosu novca za stanove mladima tvrdi: Neko obmanjuje javnost, sve je pisalo u pozivu

I. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak oglasio se povodom informacija o dodjeli sredstava za subvencioniranje kupovine stana.

"Izražavam žaljenje ako je neko imao lošu namjeru pa ljude ciljano i svjesno obmanjivao o iznosima za podršku kupovine stana, te je u javnosti na kriv način tumačio tekst javnog poziva", rekao je.

On je podsjetio na ono što, kako kaže, kako je pisalo u pozivu.

"Predmet javnog poziva je podnošenje zahtjeva i utvrđivanje liste kandidata za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih na području Kantona Sarajevo, na način da se odobravaju nepovratna novčana sredstva kandidatima po redoslijedu s konačne liste kandidata u iznosu do 12.000 KM, a u zavisnosti od raspoloživih sredstava u Budžetu Kantona Sarajevo za ove namjene", pisalo je u pozivu.

Bošnjak smatra da je ovim jasno kazano koji iznosi i kako su planirani.

"Stojim iza toga da kriteriji nisu bili dobri i da za bilo koju vrstu podrške našim građanima, zaista moraju biti bolji. Ne prihvatam zamku koja je očigledna politička manipulacija određenih struktura niti želim biti dio prepucavanja saopćenjima i istupima u medijima. Vrijeme će pokazati ko i zbog čega iskrivljivanjem slike i zlonamjernim tumačenjima jasno propisanih činjenica pokušava praviti političke poene na osnovu laži", rekao je.

On je poručio da je sretan što je ova Vlada Kantona Sarajevo i na ovom primjeru pokazala da je na pravom putu transparentnosti, dostupnosti i otvorenosti.

"Do sada se nikada niko na ovaj način nije bavio ovim pitanjem i ne bih želio da ubuduće iko bude izmanipulisan pogotovo kada u situacijima kao što je ova nema mjesta za različita tumačenja", rekao je.

Ipak, da ministrova logika i nije baš napreciznija govori podatak da su ove subvencije prethodnih godina iznosile 10.000 KM te naglašavanjem da će se isplatiti do 12.000 KM očekivalo se da će svi sa konačnog spiska dobiti više od 10.000 KM koliko je bilo obezbijeđeno ranije, a nikako manje s obzirom da je u novom pozivu naglašen maksimalni iznos.