BiH
0

Milorad Dodik: Ovakvu reformu policije nikada neću potpisati

Nezavisne novine
"Reformu policije koju nam nameću neću nikada potpisati. Ako treba krivac, adresa je Milorad Dodik, uživaću u toj ulozi. Stereotipi su isti, veliki svijet ima predubjeđenje o krivici Srba", izjavio je Milorad Dodik, premijer Republike Srpske u Briselu.

Ovakav nastup premijera Republike RS je uslijedio nakon odvojenih razgovora diplomatskih predstavnika SAD-a i EU o reformi policije.

"Ja nisam kriv, Srbi nisu krivi, postoji pojedinačna krivica i dok u Sarajevu ne shvate da su i oni za nešto krivi, nećemo otići daleko", odgovorio je Dodik na pitanje da li se oseća krivim.

Premijer RS je naglasio da se moraju uvažavati specifičnosti BiH i poštovati ustavno-pravni poredak.

"Znamo da mnogi ne vole ni da čuju da postoji RS, ali ni mi ne volimo što smo u BiH, pa smo na to pristali. Dok drugi ne budu pristali na to da postoji RS, bez obzira što je ne vole, teško možemo da imamo ravnopravni dijalog", kaže Dodik.

On je objasnio i zašto RS ne može da pristane na predloženu reformu policije: "Mi smo spremni za reformu policije, ali smatram da imamo pravo da možemo da utičemo na zakon o policiji, a ne da nam se naredi šta moramo da prihvatimo, bez obzira što to dolazi iz OHR-a", rekao je Dodik.

Na pitanje, kako će RS reagovati poslije parafiranja akcionog plana Direkcije za reformu policije od strane Evropske komisije, te da li će to biti dovoljno za implementaciju, Dodik je odgovorio:

"Ko će im izglasati zakon. Ako je takva EU, onda nam uopšte ne treba. Mi nismo spremni da glasamo o takvim zakonima. Ne razumijem šta je htio da kaže visoki predstavnik. Uporno im govorim da u Direkciji ima samo jedan predstavnik RS i da se umjesto konsenzusom odlučuje većinom, pa ko bi na to pristao", zapitao se Dodik.

Dodik je imao razgovore s američkim diplomatama u Briselu, na kojima su pričali o ustavnim promjenama u BiH. Premijer RS nije iznio detalje sa tih sastanaka.

Kako je predviđeno, Dodik danas treba da razgovara s evropskim komesarom Olijem Renom.

Na pitanje novinara da li očekuje pritisak Rena, premijer RS je odgovorio: "Teško. Naučio sam sve i za ovih 10 godina sam sa svih strana izudaran politički, da više nemaju gdje da me udaraju."

Neće biti sankcija za RS, niti izolacije njenih političara ako ne bude postignut dogovor oko reforme policije u kratkom roku, izjavio je za "Nezavisne" zvaničnik EU, koji je želio da ostane anoniman.

"Ipak, pritisak na političare iz RS će biti sve jači. Poruka EU će biti sve snažnija s vrlo jasnom definicijom da su važna tri principa koje smo postavili, a sve ostalo može da bude stvar dogovora i kompromisa", izjavio je taj izvor.