Slučaj Turković i drugi
0

Milenku Lakiću i Mirzi Drniću jednomjesečni pritvor

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenja kojim se u predmetu "Zijad Turković i drugi" određuje jednomjesečni pritvor Milenku Lakiću i Mirzi Drniću.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 22., odnosno 24. oktobra.

Lakić i Drniću su osumnjičeni za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet drogama i krivičnim djelima razbojništvo, ubistvo na svirep način i izazivanje opće opasnosti.

Sud je, nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Sud je odredio pritvor Lakiću i Drniću zbog bojazni da bi osumnjičeni, ako bi se našli na slobodi, mogli ometati krivični postupak utjecanjem na svjedoke i saučesnike.

Pritvor je određen i zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi osumnjičeni puštanjem na slobodu mogli ponoviti krivično djelo ili dovršiti već pokušano. Pritvor je određen i zbog vanrednih okolnosti, jer se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju deset godina ili teža kazna, a, s obzirom na način izvršenja ili posljedicu krivičnog djela, postoji stvarna prijetnja narušavanja javnog reda puštanjem na slobodu, saopćeno je iz Suda BiH.