BiH
19

Milan Tegeltija: Mediji su imali pravo objaviti sve što je prezentovano na ročištu u slučaju Radončić

Piše: Er. M.
Milan Tegeltija
Milan Tegeltija
Nakon hapšenja predsjednika SBB-a i bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića pravosudne institucije u BiH izložene su konstantnim pritiscima. Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija ističe kako nikakvi politički i medijski pritisci neće spriječiti pravosuđe da radi svoj posao, a osvrnuo se i na objavljivanje presretnutih razgovora s ročišta.

Tegeltija je u razgovoru za Klix.ba kazao kako su pritisci na pravosudne institucije Bosne i Hercegovine postali otvoreni i da oni trebaju prestati. Podsjetio je i da je jučer održao sastanak s predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso i glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Goranom Salihovićem te da su svi zajedno poručili kako treba smiriti tenzije u vezi s radom pravosuđa na pojedinim predmetima i pustiti ga da u miru radi svoj posao.

"Ti pritisci su neprimjereni jednom demokratskom društvu. Daju lažnu sliku da političari mogu ucjenjivati pravosuđe, a zapravo ne mogu, tako trebaju prestati sve izjave kojim sugerišu donošenje određenih presuda", kazao je Tegeltija.

Odgovorne osobe koje su počinile krivična djela moraju odgovarati

Predsjednik VSTV-a je rekao i kako političke i medijske pritiske na bh. pravosuđe ne može svrstati pod krivično djelo.

"Ne bih išao tako daleko. Naravno, kada bi ti pritisci bili potkrijepljeni nekim prijetnjama onda bi ušli u sferu činjenja krivičnih djela. U ovom trenutku ne mogu govoriti o krivični djelima, ali je sasvim sigurno da su takvi pritisci neprimjereni demokratskom društvu i podjeli vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku", rekao je Tegeltija.

Dodao je kako je stav građana Bosne i Hercegovine jasan: odgovorne osobe koje su počinile krivična djela moraju odgovarati, a posebno za djela iz sfere kriminala i korupcije. Dodaje da je na drugoj strani vidljivo da kad god pravosudne institucije BiH počnu raditi svoj posao i procesuirati osobe odmah se javljaju komentari, sugestije i pritisci.

"Takvo nešto je neprimjereno i stvara nepovjerenje građana u funkcionisanje pravne države. Građani moraju biti sigurni da pravna država u kojoj oni žive ipak funkcioniše. Mi ćemo nastaviti, uz sva medijska pisanja i političke pritiske, raditi po zakonu", rekao je Tegeltija.

Mediji imali apsolutno pravo objaviti sve ono što je prezentovano na ročištu

Tegeltija je prokomentarisao i objavljivanje presretnutih razgovara s ročišta Bakiru Dautbašiću na našem portalu, a koje je Dautbašić vodio, između ostalog, i s predsjednikom SBB-a i bivšim ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem. On je kazao kako je razgovarao s glavnim tužiocem Goranom Salihovićem kojem je kazao kako Tužilaštvo BiH ima punu podršku VSTV-a u svim predmetima pa tako i ovom.

"Integritet samog postupka ni na koji način nije doveden u pitanje. Samo je teza da bi, ako se desilo da su transkripti o prisluškivanim razgovorima dospjeli u javnost prije nego su verifikovani na Sudu BiH, takvo objavljivanje bilo kažnjivo djelo", rekao je Tegeltija.

On je istakao da je dobio uvjerenje da navodni transkripti nisu "izašli" iz Tužilaštva BiH, ali da će se ipak ispitati svi navode o tome da li su "izašli" u javnost prije objavljivanja na ročištu.

"Puno ljudi je bilo u doticaju s tim transkriptima. Počevši od uposlenika koji rade u telekom operaterima do policajaca, tužilaca i odbrane. Svi koji su bili u doticaju s tim transkriptima mogli su ih zloupotrijebiti, tako da niko nikada nije rekao da je Tužilaštvo BiH uradilo nešto pogrešno", rekao je Tegeltija.

Tegeltija je kazao kako su mediji imali apsolutno pravo objaviti sve ono što je prezentovano na ročištu, odnosno da takva vrsta dokaznog materijala nije obuhvaćena sferom privatnosti.

"Ako su ti transkripti postali javni kada su već objavljeni na ročištu o održavanju pritvora onda ne postoji nikakva zabrana za njihovo objavljivanje", zaključio je Tegeltija.