BiH
0

Mihajlica predlaže podjelu Brčko Distrikta

FENA
Predsjednik Srpske radikalne stranke RS-a (SRS) Milanko Mihajlica predložio je danas podjelu Distrika Brčko između entiteta u BiH, RS-a i Federacije BiH.

Mihajlica na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao je da njegova stranka na sutrašnjoj sjednici entitetskog parlamenta neće podržati amandman na Ustav BiH za rješavanje konačnog statusa Brčko Distrikta, već ponuditi svoje rješenje - podjelu Distrikta

"Podjela Brčkog dopuštena je Arbitražnom odlukom i Aneksom II Dejtonskog sporazuma“, kaže lider radikala RS-a, koji navodi da s obzirom na to da se radi o kondominiju, "prije ili kasnije morat će se podijeliti“.

On predlaže da što prije otpočnu razgovori o podjeli Brčkog i "da ratni dio te bivše općine pripadne RS-u“, čime bi RS "dobila svojih 49 posto teritorije koliko joj i pripada po Dejtonu, a što trenutno nema“.

Mihajlica je još dodao da je amandman koji će sutra razmatrati parlament RS-a prošao dosta izmjena, a da je u zadnjoj verziji navedeno "više entiteta“, što je u suprotnosti s Ustavom BiH.

Potvrdio je i da njegova stranka neće podržati ni platformu za razgovore o promjeni Ustava BiH, koju je parlamentu RS-a predložio predsjednik Rajko Kuzmanović, a koja će se naći pred poslanicima 27. februara.

"U odredbama ovog dokumenta pominje se mogućnost promjene strukture BiH i predlaže novi naziv BiH kao Savezne Republike BiH ili Federalne Republike BiH. To je potpuno neprihvatljivo i zadire u suštinu Dejtonskog sporazuma“, kazao je Mihajlica.

Predložio je i da Skupština RS-a odredi delegaciju za pregovore o ustavnim promjenama u kojoj će se naći i predstavnici opozicije, ističući da je "Milorad Dodik sada pod velikim pritiskom i praktično uslovljen, te je neprihvatljivo da vodi pregovore o ustavnim promjenama sam, bez obzira na kapacitet njegove stranke“.

Govoreći o podnošenju izvještaja protiv Dodika i još nekoliko osoba iz RS-a od SIPA-e Mihajlica je kazao da "niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno, ali da SRSRS ne može da prihvati ni to da je krivična prijava protiv bilo koga, pa i Milorada Dodika, napad na RS“.