BiH
4

Mevlid Jašarević ponovo pred Sudom BiH

Anadolija
Jašarević tokom napada
Jašarević tokom napada
Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine kojim će predsjedavati predsjednica Suda BiH Medždida Kreso, 21. maja ove godine bit će održano ročište po žalbi odbrane Mevlida Jašarevića, koji je osuđen na 18 godina zatvora za teroristički napad na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu.

Potvrdio je to za Anadoliju Jašarevićev advokat Senad Dupovac, koji je u januaru ove godine uputio žalbu na spomenutu presudu. Žalbu je podnijelo i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine koje se žalilo na oslobađajuću presudu Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću.

Advokat Dupovac je rekao da Apelaciono vijeće mora provjeriti dosta izjava i podataka iz obje žalbe, te da svaki dokaz, izjavu i nalaz vještaka podrobno izanalizirati.

Jašarević je osuđen jer je 28. oktobra 2011. godine pucao na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu, kada je ispalio 105 metaka i teško ranio jednog policajca.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić je tokom izricanja prvostepene presude 6. decembra prošle godine naveo da je nesporno utvrđeno da je Jašarević počinio krivično djelo terorizma.Istovremeno, drugooptuženi Emrah Fojnica i trećeoptuženi Munib Ahmetspahić su, zbog nedostatka dokaza, oslobođeni optužbi za pripadnost terorističkoj grupi, odnosno inkriminacija u vezi sa učestvovanjem u pripremi terorističkog čina i uklanjanju dokaza.