BiH
78

Mesić: Važno je da mlađim generacijama prenesemo činjenice o ratu, a oni će sami donositi zaključke

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Javni čas "Srebrenica: mapiranje genocida i postgenocidno društvo – Pogled iz 2016. godine, Slučaj BiH", bit će održan danas u sarajevskom kinu Meeting Point. Jedan od učesnika bit će i Stjepan Mesić koji će evocirati uspomene o raspadu Jugoslavije.

Projekat se održava u produkciji FAMA Metodologije i udruženja "Kultura sjećanja" Galerija 11/07/95.

Javni čas dio je projekta "Škola znanja", a osim kratkih predavanja učesnika i učesnica u formi pitanja i odgovora, prikazana će biti i video dokumentarna animacija "Srebrenica: Mapiranje genocida" u trajanju od 38 minuta.

Učesnici i učesnice javnog časa će biti posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić, profesorica sigurnosti na Univerzitetu u Sarajevu dr. Edina Bećirević, novinar, diplomata i publicista Zlatko Dizdarević, general Armije Republike Bosne i Hercegovine u penziji Jovan Divjak i društveno-politička aktivistica dr. Svjetlana Nedimović, a moderatorica javnog časa će biti Ines Tanović.

"Ja ću na ovom druženju evocirati svoje uspomene na raspad Jugoslavije, ali tu će biti teme poput Srebrenice, genocida, ratnih zločina i sl. Kao što je rekao Sokrat da mrtvi žive u sjećanju živih, tako i ovdje, moramo govoriti o onome što se dogodilo tokom rata, da se zločin ne bi ponovio. Mladim ljudima treba samo prenijeti činjenice, a oni će sami donijeti zaključak", istakao je Mesić u razgovoru za Klix.ba.

On je dodao da ne smijemo prešućivati činjenice samo zato da bismo imali mir u kući.

"Za razliku od Njemačke koja je nakon Drugog svjetskog rata priznala zločine i kasnije doživjela katarzu, Srbija je krenula za pogrešnim ciljem, stvaranjem 'Velike Srbije', što je bio neostvariv cilj. To je pokušano postići ratnim zločinom i ubistvima. Zbog toga bi za Srbiju bilo najvažnije da shvati da su pokušali ostvariti neostvariv cilj, nanoseći svima zlo", naglasio je Mesić.