BiH
0

Mesić u intervjuu Reutersu o avionima CIA-e, perspektivi RH i stanju u regiji

FENA
Sjedinjene Države, koje organizacija Amnesty International optužuje da su u dva navrata koristile aerodrom u Dubrovniku za tajni prijevoz osoba osumnjičenih za terorizam, nisu nikada o tome obavijestile hrvatsku vladu, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu koji je u subotu naveče dao za agenciju Reuters.

"Želimo znati zašto je naš teritorij iskorišten, ako je iskorišten", kazao je Mesić koji boravi u posjeti San Franciscu agenciji Reuters koja je opširan razgovor s hrvatskim predsjednikom objavila u dva teksta, odvojivši pitanje korištenja dubrovačkog aerodroma od intervjua u kojem je hrvatski predsjednik govorio o hrvatskoj EU-perspektivi i stanju u regiji.

"Dio mojih ustavnih ovlasti je i imenovanje šefova tajnih službi, tako da vlada i ja imamo informacije o djelovanju obavještajnih službi", rekao je Mesić. "A nismo primili nikakvu takvu informaciju."

Amnesty International Hrvatske (AIH) zatražio je prošle sedmice od hrvatske vlade hitnu istragu o tvrdnjama iz izvještaja svoje međunarodne centrale (AI) da je avion kojim je američka obavještajna služba CIA prevozila osobe osumnjičene za terorizam koristio i dubrovački aerodrom.

Međunarodna nevladina organizacija Amnesty International (AI) objavila je u srijedu na svojim Internet stranicama da se avion Boeing 737, kojim je, po tvrdnjama međunarodnih humanitarnih udruga, CIA od 2002. do 2005. prevozila osobe osumnjičene za terorizam, u dva navrata koristio i aerodromom u Dubrovniku.

Mesić, koji boravi tri dana u San Franciscu nakon službene posjete Južnoj Koreji, rekao je da bi bilo moguće da neki avion "prevari" aerodromske vlasti o svojim putnicima.

"Ako se neki zrakoplov zaustavi zbog npr. tehničkih razloga i ostane neko vrijeme na aerodromu, mi ne možemo znati ko su putnici u njemu ili gdje putuju", izjavio je Mesić za Reuters, prenosi Hina.

Govoreći o hrvatskim naporima da uđe u EU, hrvatski predsjednik prognozirao je da bi u tome trebali uspjeti do 2009. godine, dok će za ulazak u euro zonu vjerojatno trebati još koja godina više.

"Mislim da ćemo uspjeti ispuniti naše ciljeve do 2009. godine", rekao je hrvatski predsjednik. "A do tada mislim da ćemo ući u Sjevernoatlantski savez", dodao je.

Hrvatski je predsjednik izjavio i da je približavanje Srbije EU-u vitalno za zacjeljivanje ožiljaka na Balkanu.

"Zainteresovani smo za evropeizaciju Srbije", rekao je Mesić. "Nažalost, to je područje gdje smo suočeni s poteškoćama jer Srbija nije prošla katarzu nakon rata".

"Da je Milošević uspio živ dočekati presudu na Međunarodnom krivičnom sudu u Den Haagu i da je proglašen odgovornim za oni što je učinio, Srbija bi bila u boljem položaju za tu katarzu", kazao je Mesić u razgovoru za agenciju Reuters.