Pozitiva(c) dana
0

Mesić iskusno demaskirao Dodikove floskule

Sarajevo-x.com
Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić jako dobro zna politiku koja se vodi(la) u Beogradu. Imao je on brojnih mana, koketirao je sa ustaštvom, u pogledu BiH snažniji je bio na riječima nego što je bilo konkretnih djela, ali je od početka do kraja ostao dosljedan politici prema Bosni i Hercegovini.

Nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao Hrvate da se vrate u RS, te rekao kako je spreman da ode u bilo koji dio Hrvatske i lično ih pozove, brojni su ustali na noge i aplaudirali "novom" Dodiku.

Stjepan Mesić nije. Bivši predsjednik Republike Hrvatske odlučno tvrdi kako je Dodikov poziv Hrvatima priča za malu djecu.

"Od RS očekujem da njeni vođe shvate da se granice ne mogu mijenjati, da je arhitektura našeg prostora završena, a poziv Milorada Dodika Hrvatima i Bošnjacima da se vrate za mene je priča za malu djecu", kazao je Mesić nakon predstavljanja knjige "Doba ekonomske diplomacije", kojoj je, uz Jasnu Plevnik, jedan od autora.

Možda Mesiću fale djela kojima bi konkretizirao svoje verbalne nakane. Objektivno, za neka pitanja nije imao ingerencija, ali barem nije legitimizirao jednu, sa stajališta evropskih vrijednosti, upitnu politiku. S druge strane, Dodik, kao entitetski velmož, ima ingerencije i sredstva da osigura povratatak nesrba u Posavinu, Podrinje, Banju Luku.

Kaže kako ima i volju. Pa, hajde da vidimo i ta djela!