Agonija se nastavlja
0

Menadžment Konjuha tužio sindikalce

Piše: D. Brkić
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
U iščekivanju materijalne pomoći od po 200 KM, radnici "Konjuha", tačnije njihovi sindikalni predstavnici dobili su poziv da se u petak jave u Općinski sud u Živinicama na pripremno ročište po tužbi menadžmenta preduzeća. U obrazloženju stoji kako su radnici nezakonito stupili u generalni štrajk, koji traje više od mjesec.

"Štrajk uopšte nije nelegalan, a radnici traže samo svoja prava. Obećali su nam u ovoj sedmici po 200 KM, a onda nas slagali. I dok smo čekali razriješenje novonastale situacije, došao je poziv za ročište. Menadžment troši pare na advokate, tužakajući radnike, umjesto da nam obezbijede plate", kaže predsjednik Štrajkačkog odbora Džemo Nurkić.

Ovakav razvoj situacije mogao se još ranije naslutiti, jer je direktor preduzeća Osman Abadžić, prijetio tužbama i otkazima. Inače, predsjednik Mevludin Trakić i još nekoliko sindikalaca već su dobijali otkaz, ali ih je na posao svojom odlukom vratilo Općinsko vijeće Živinice.

Nakon svega radnici su još odlučniji da istraju u svojim zahtjevima. Danas nisu blokirali magistralni put Tuzla – Sarajevo, ali narednih dana ni blokade nisu isključene.