Rodna ravnopravnost
280

Međunarodna zajednica u BiH želi vidjeti više žena u politici i na ključnim pozicijama

S.H.P.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini potpisali su Izjavu o rodnoj ravnopravnosti kojom su se obavezali da će raditi i zalagati se za jednaka prava muškaraca i žena.

Konferencijom "Više od kvote: Ka većoj zastupljenosti žena na lokalnim izborima 2020" održanoj u hotelu Swissotel u Sarajevu potvrdili su opredijeljenost zajednice da jačaju principe rodne ravnopravnosti. Šefica OSCE misije u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec kazala je kako je promocija jednakih mogućnosti za sve neophodna za prosperitet i sigurnost u našoj zemlji.

"Nadamo se da ćemo vidjeti promjene u političkom i javnom životu u BiH i vjerujemo da ova izjava može igrati ulogu u tome. Potrebna je hrabrost i odlučnost da biste bile aktivne u politici. Žene čine 51 posto stanovništva u BiH, ali su nažalost nedovoljno zastupljene u svim segmentima društva uključujući i politiku. Kao rezultat toga BiH treba učiniti sve kako bi iskoristila potencijale koje ima. Spremni smo da pomognemo i nadamo se da će sve više žena učestovati na izborima, kako glasanjem tako i kandidaturom", kazala je i šefica OSCE misije u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec i svim ženama poželjela sretan Osmi mart.

Da je uključivanje žena u politiku neophodno i nužno smatra i ambasador Velike Britanije u BiH Matt Field. Kazao je da, iako je Izjava potpisana povodom Međunarodnog dana žena, ona ne važi samo jedan dan, te da je ona platforma na kojoj će razviti ambicioznije planove koji će promjeniti mišljenje o rodnoj ravnopravnosti, boriti se protiv predrasuda i stereotipa u BiH.

"Što više žena treba biti uključeno u donošenje odluka, jer to znači bolju politiku i bolje odluke. Prosperitetna i sigurna društva su ona u kojima i muškarci i žene, i dječaci i djevojčice imaju jednaka prava i prilike. Prošlo je 25 godina otkako je usvojena Deklaracija o ženama i pred nama je dug put, ali mi vjerujemo da je to putovanje vrijedno", rekao je Field.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler naglasio je kako je Evropska unija uložila veliki novac, tačnije oko sedam miliona eura u program ravnopravnosti žena u BiH.

"Evropska unija odnosno Evropska komisija jučer su usvojili Strategiju rodne ravnopravnosti za period 2020.-2025. Možete reći da je to samo prazno slovo na papiru, ali Evropska unija je posvećena na simboličan način ostvarivanju tog cilja. U ovom trenutku osoba koja predvodi EU je žena. Ursula von der Leyen je prva i najmoćnija žena koja predvodi uniju. Ona je šefica 27 komesara i rukovodi s 33.000 uposlenika. U BiH se mora mnogo raditi jer je zastupljenost žena u Parlamentu samo 20 posto, a gradonačelnica je samo pet-šest posto", kazao je Sattler i dodao da političari moraju promovirati rodnu ravnopravnost.