Okupljanje u Tirani
12

Medijski profesionalci iz regije zatražili od EU da učini više na zaštiti slobode medija

Klix.ba
Novinari, urednici, predstavnici medija, regulatornih agencija, organizacija civilnog društva i vlasti iz Zapadnog Balkana složili su se na dvodnevnoj konferenciji "EU - Western Balkans Media Days" u Tirani kako Evropska unija mora pružiti snažniju podršku novinarima i medijima na Balkanu koji se suočavaju s velikim političkim pritiscima i drugim preprekama.

Dvodnevnu konferenciju u prijestolnici Albanije, koja je održana od 8. do 10. novembra, otvorio je EU komesar za dobrosusjedske odnose i proširenje Johannes Hahn uz riječi kako je sloboda izražavanja temeljna vrijednost EU o kojoj se ne pregovara. On je naglasio da EU pažljivo prati izazove i prepreke s kojima se suočavaju mediji na Zapadnom Balkanu, a koji uključuju tužbe za klevetu, zloupotrebe javnih sredstava u medijskom reklamiranju, nasilje i prijetnje novinarima, pitanje autocenzure, medijske pismenosti...

"Imamo mnogo ideja, ali one se moraju implementirati kako bi nam nešto donijele. Dramatične su promjene kojima je izložen tradicionalni medijski pejzaž. Promijenjeni su pristupi konzumiranja vijesti, a politika i samocenzura utječu na kvalitet vijesti. Uslovi za nezavisno istraživačko novinarstvo sve su lošiji širom svijeta. Etničke tenzije sve su izraženije i očigledno je da ih generišu političari, ali mediji mogu doprinijeti smanjenju ovih tenzija i doprinijeti izgradnji mostova umjesto da bude jaz. Neizvjesna ekonomska situacija problem je svih medija u regiji, a zbog prevelikog broja vijesti ljudi se gube u medijskom prostoru", riječi su kojima je Hahn pozvao medijske profesionalce iz Zapadnog Balkana da iskoriste konferenciju u Tirani koja je imala za cilj doprinijeti boljem radu medija u regiji.

Medijska konferencija u Tirani ponudila je stotinama predstavnika medija iz svih zemalja Zapadnog Balkana set panela i radionica koje su bile posvećene slobodi medija, novim pravcima u medijima, potrebi edukacije novinara, urednika i konzumenata vijesti, razvoju medija u zemljama u tranziciji, digitalizaciji, novim modelima finansiranja, novinarskom profesionalizmu i kvaliteti vijesti... Na konferenciji je posebna pažnja posvećena ulozi medija u smanjivanju etničkih tenzija.

Neki od istaknutih govornika na panelima bili su direktor Mreže za etičko novinarstvo Aidan White, reporter i politički analitičar prestižnog britanskog lista The Economist Tim Judah, izvršni direktor Thomas Foundation Nigel Baker, izvršna direktorica Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi Zvezdana Kovač, glavni i odgovorni urednik Radija Slobodna Evropa Nenad Pejić, novinarka srbijanskog magazina "Vreme" Tamara Skrozza, direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore Genoveva Ruiz Calavera te mnogi drugi.

U svojevrsnom načinu protesta brojni novinari iz Srbije i regije na konferenciji su se pojavili noseći crne majice s natpisima "ovako izgleda kad nema slobodnih medija", "#StopMedijskom Mraku" te "EUdomore".

Veliku pažnju i aplauz prisutnih svojim govorom je izazvala dugogodišnja srbijanska novinarka Tamara Skrozza koja je pozvala predstavnike EU da se vrate vrijednostima na kojima je Unija osnovana. Ona je Hahnu i ostalim evropskim zvaničnicima poručila da iskoriste svoj utjecaj te spriječe urušavanje medijske scene i uslova za rad medija.

"Evropska unija ne treba voditi naše bitke, već samo da nam ne odmaže u naporima da se izborimo za slobodu medija u Srbiji. Vlasti koriste sve legalne i ilegalne, poznate i nepoznate metode za ekonomski, politički i fizički pritisak na medije kako bi nas iscrpili, istrošili, učinili poslušnim i nevidljivim. Mi se borimo za opstanak profesije i sopstveni opstanak. Molim vas učinite da ponovo vjerujemo u vaše poruke da je sloboda medija prioritet u procesu evropskih integracija. Prestanite davati izjave koje dobro zvuče, a koje nisu istinite i ne znače ništa", poručila je Skrozza na konferenciji u Tirani te apelovala na predstavnike EU da ne daju ekskluzivne intervjue medijima koji su, kako je istakla, sredstvo propagande i sramota svih nas.

Nakon radionica i panela, medijski profesionalci iz Zapadnog Balkana dali su preporuke na koji način bi se mediji i novinari u regiji mogli izboriti s konstantnim pritiscima, preprekama i izazovima. U završnici su se svi složili kako EU ne treba voditi bitke za poboljšanje kvaliteta novinarstva u regiji, ali zatražili su od Brisela da učini više na zaštiti slobode medija.

Govornice iz Bosne i Hercegovine na "EU - Western Balkans Media Days" bile su izvršna direktorica Centra za istraživačko novinarstvo Leila Bičakčić te glavna tajnica Udruženja "BH novinari" Borka Rudić.