Kanton Sarajevo
64

Medicinsko osoblje s pedijatrije u Općoj bolnici u samoizolaciji, ginekologija se neće zatvarati

A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odjel za ginekologiju u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu ipak neće biti zatvoren nakon što je jučer koronavirus potvrđen kod dvije usposlenice.
Kako je za Klix.ba potvrdio Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice, pedijatrija na kojoj su dvije medicinske sestre zaražene koronavirusom će biti zatvorena, ali zbog nedostatka osoblja.

"Mi ne zatvaramo taj odjel zbog koronavirusa, jer ga nemamo trenutno na odjelu, već zbog toga što nemamo osoblja, ne možemo s ostatkom medicinskih sestara i četiri doktora organizovati permanentnu službu", kazao je Kravić.

Kako je dodao, jučer je obavljeno epidemiološko testiranje svih onih koji su bili prisutni.

"Epidemiolozi su zaključili da će bez obzira na sve ginekologija i porodiljstvo raditi, jer prema epidemiološkim pravilima nije bilo bliskih kontakata. Ista je odluka i za pedijatriju, međutim, sada su organizacioni uslovi u pitanju, pedijatrija će biti zatvorena na neko vrijeme dok se ne vrati osoblje iz izolacije", istakao je.

Kravić je kazao da su za sada samo ove dvije uposlenice zaražene, ali da se čekaju nalazi i svih testiranih za koje će se odlučiti da li će im biti naložena izolacija.

"Čekamo ostatak laboratorijskih nalaza da bismo mogli vidjeti da li ima još zaraženih, iako mislim da ih neće više biti. Iako je sve ovo misterija, ne mora značiti ni da su medicinske sestre zaražene u bolnici, jer nose zaštitnu opremu, moguće je da je riječ o nekom vanjskom kontaktu. Veoma je teško govoriti o tome upravo zato što je koronavirus svuda prisutan", zaključio je Kravić.