BiH
0

Media centar: Večeras predstavljanje dokumentarne serije "Otisci -15 godina poslije"

FENA
Nezavisna produkcija "XY Films" iz Sarajeva predstavit će večeras u Media centru dokumentarnu seriju "Otisci - 15 godina poslije".

Serijal "Otisci – 15 godina poslije" bavi se životom u sredinama sa naslijeđem ratnih zločina. Svaka od 24 epizode posvećena je jednom bh. gradu, saopćeno je iz produkcije "XY Films".

Ideja serijala je da otvori prostor za razgovor o suočavanju sa prošlošću obilježenom ratnim zločinima. Koliko nam to opterećuje život danas, koliko se o tome priča, treba li o tome razgovarati?

Serijal se od oktobra 2007. emitira na BHT-u, od decembra ove godine i u programu FTV-a te RTRS-a. Od januara naredne godine očekuje se početak prikazivanja na komercijalnim tv stanicama u zemlji, uključujući i satelitsko emitiranje.

"XY Films" i Ambasada Švicarske u BiH ujedno će organizirati i javne prezentacije po bh. gradovima. Nakon njih, građani će imati priliku da razgovaraju i diskutuju o tome treba li nam suočavanje sa prošlošću.

Serijal je nastao zahvaljujući radu više od 30 medijskih profesionalaca iz cijele zemlje. Snimanje reportaža u 24 grada trajalo je 11 mjeseci. Pripremu za informativne priloge radila su tri istraživača i prikupila podatke iz 59 izvora.

Serijal su podržali ambasade Švicarske, Kraljevine Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva.

Dolazak na večerašnju promociju serijala u 19.00 sati potvrdio je i ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft.