Press SDP-a
151

Mašić: Azra Muzur je nezakonito izabrana za direktoricu ViK-a

FENA
Politički direktor SDP-a Damir Mašić istakao je na današnjoj konferenciji za medije da su javna preduzeća u KS-u u potpunosti postala stranačka, a da je Kantonalno javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija najdrastičniji primjer.

"To preduzeće godinama posluje sa višemilionskim gubitkom. Imamo nezvaničan podatak da je tadašnja v.d. direktorica Azra Muzur u posljednjih godinu dana zaposlila više od 150 radnika", kazao je Mašić.

Također je naglasio da je prije dva dana objavljena informacija da je Azra Muzur izabrana za direktoricu VIK-a, te da niko iz tog preduzeća nije demantovao tu informaciju.

"Procedura njenog imenovanja je potpuno nezakonita. Muzur je kandidat Stranke demokratske akcije za Skupštinu KS. Prema Zakonu, to je nespojivo, nedozvoljeno i nezakonito", kazao je Mašić.

Podsjetio je da VIK treba da počne realizaciju obnove vodovodne mreže kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 50 miliona te da će taj kredit vraćati građani Sarajeva.

"Taj novac je već raspoređen na podobne firme i Azra Muzur je očigledno operativac koji to treba provesti. Ove firme već duže vremena imaju povlašten status u VIK, ali i drugim javnim preduzećima u KS-u, koji cijevi i drugi materijal nabavlja isključivo od njih", poručio je.

Mašić je pozvao Tužilaštvo KS-a da po službenoj dužnosti ispita postupak imenovanja direktorice VIK-a i naročito postupke javnih nabavki u toj firmi.

Zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Segmedina Srna-Bajramović kazala je da je kantonalna vlada uputila Prijedlog zakon o policijskim službenicima u proceduru bez da je ispoštovala dogovor sa Sindikatom policije u vezi uslova penzionisanja koji su usvojeni u Parlamentu Federacije BiH.

Prijedlog zakona o policijskim službenicima KS-a bit će razmatran sutra na sjednici Skupštine KS-a, a Srna-Bajramović je na današnjoj konferenciji za medije istakla da je SDP na taj zakon predložilo amandmane, vjerujući da je predlagač, možda i nesvjesno, zaboravio usaglasiti te odredbe.

Međutim, istakla je da je odgovor Vlade KS-a na njihove amandmane bio toliko paušalan i neprofesionalan da je, nažalost, kako kaže, potvrdio kako se radi o svjesnoj namjeri da se policajci KS-a prevare.

"Vlada KS-a odbija i amandman o zapošljavanju mladih, stručnih kadrova, koji s ovakvim pristupom vlasti neće ni imati priliku ostvariti penziju u BiH, nego vjerovatno u Njemačkoj", pojasnila je.

Srna-Bajramović je kazala da su uložili amandmane i na izmjene Zakona o koncesijama koji se odnose na dugove po osnovu neplaćanja koncesija i nepostojanje neovisne revizorske kuće.

"Stav Vlade koja neargumentovano odbija naš amandman i sad predlaže svoj da ovu oblast uredi pravilnikom kao podzakonskim aktom, potvrđuje koliko su neozbiljno ušli u pripremu samog zakona", naglasila je te dodala da je svaka izmjena zakona osim one koja garantuje naplatu korištenja javnih resursa, neozbiljna i neodgovorna.

Također je govorila i o deponiji u Smiljevićima, ističući da taj problem treba biti razmatran na sutrašnjoj sjednici Skupštine KS-a, jer je to prilika da rukovodeći ljudi kroz izvještaje nadležnih preduzeća kažu svoj stav.